Mellemmåltider

Der er fokus på større variation, kvalitet og ernæring.

Ældre på plejehjem har et øget behov for protein for at opretholde funktionsniveau og undgå fald, lungebetændelser mm. Samtidig er der større risiko for nedsat appetit og vægttab.

Mellemmåltiderne har derfor flere formål. De skal være lækre og appetitlige og der skal være ekstra fokus på variation, smag, konsistens og ernæringsmæssig kvalitet. Mellemmåltiderne testes med tværfaglige samarbejdspartnere og beboere.

 

Hvad er et mellemmåltid?

Hvis du er småtspisende eller ikke kan spise så meget, som du plejer, så er det vigtigt at tænke på mellemmåltider, da du sandsynligvis kun får dækket halvdelen af dit behov for energi fra dine hovedmåltider.

Et mellemmåltid

  • behøver ikke at være så stort, lidt er bedre end ingenting
  • kan enten spises eller drikkes
  • må gerne indføres hele døgnet eksempelvis formiddag, eftermiddag, aften, inden sengetid og eventuelt om natten
  • må gerne stimulere din smagspræferencer eksempelvis surt, salt, sødt eller bittert
  • må gerne være i forskellige konsistenser eksempelvis blødt, flydende, knas eller fromage/gelé
  • må gerne være i forskellige temperaturer eksempelvis koldt, varmt eller frost
  • må gerne serveres pænt i små skåle/kopper og i små stykker
  • kan eksempelvis være noget energiholdigt, som drikkes med medicin
  • må gerne så vidt muligt indeholde mad/drikke med protein, eksempelvis mejeri, æg og nødder.

Mellemmåltider skal bidrage med 50% af energien. Spis derfor 3–5 mellemmåltider dagligt.