Menuplansforslag
Forslag til, hvad en dagsmenu kan bestå af til ældre med en normal appetit
Ved hvert måltid er nævnt en række forslag. Du skal typisk vælge 1 af forslagene, for at få dækket måltidets energiprocent.
MORGENMAD (20 % af dagens energiindtag skal dækkes ved dette måltid)
- Havregrød med frugt eller bær
- Øllebrød med skummet- eller minimælk
- Brød med 30+ ost eller magert kødpålæg som hamburgerryg, skinke eller lignende
- Mager yoghurt med müesli eller frugt
Drikkevarer: skummet-, mini- eller kærnemælk, vand, kaffe og the.
FORMIDDAGS MELLEMMÅLTID (10 % af dagens energiindtag skal dækkes ved dette måltid)
- Brød/ knækbrød med kødpålæg eller ost
- Minimælk eller kærnemælk
- Frugtgrød med mælk
- Frugt og bær
- Æggemuffin med rester af grønt og kød
- Grøntsager
FROKOST (25 % af dagens energiindtag skal dækkes ved dette måltid)
- Æggeret med tilbehør af grøntsager
- Lun leverpostej med rødbeder
- Fiskefilet med citron og remoulade
- Gratin eller tærte med rester fx kød og grøntsager
- Rugbrød med pålæg som for eksempel:
– Hamburgerryg
– Kartoffel
– Leverpostej med rødbede
– Æg,
– Rejer
– Sild
– Makrel i tomat.
Supplér gerne med grøntsager.
EFTERMIDDAGS MELLEMMÅLTID (10 % af dagens energiindtag skal dækkes ved dette måltid)
- Samme forslag som til formiddags mellemmåltidet.
- Evt. kage
AFTENSMAD (25 % af dagens energiindtag skal dækkes ved dette måltid)
- Hovedret (og eventuelt biret)
Forslag til, hvad en dagsmenu kan bestå af til den småtspisende ældre
Ved hvert måltid er nævnt en række forslag. Du skal typisk vælge 1 af forslagene, for at få dækket måltidets energiprocent.
TIDLIG MORGEN (10 % af dagens energiindtag skal dækkes ved dette måltid)
- Ernæringsdrik/proteinrigdrik
- Sødmælk
- Koldskål med piskefløde og æggeblommer
- Kiks med smør og ost
MORGENMAD (20 % af dagens energiindtag skal dækkes ved dette måltid)
- Grød kogt på sødmælk med smør/piskefløde og evt. sukker/kanel
- Øllebrød med piskefløde
- Brød med smør og 45+ ost eller kødpålæg
- Ymer, sødmælksyoghurt, flødeyoghurt
Drikkevarer: sødmælk, letmælk, kærnemælk, juice, kaffe, the.
FORMIDDAGS MELLEMMÅLTID (10 % af dagens energiindtag skal dækkes ved dette måltid)
- Brød med smør og kødpålæg eller 45+ ost
- Kiks med smør og 45+ ost
- Ernæringsdrik/proteinrigdrik
- Sødmælk
- Kakaomælk evt. varm med flødeskum
- Koldskål med piskefløde og æggeblommer
- Æggesnaps
- Æggemuffin med kød, fløde og ost
- Henkogt frugt med vaniljecreme eller flødeskum
- Kage, chokolade, flæskesvær, desserter, flødeis
- Chips, saltstænger
- Nødder og mandler
FROKOST (20 % af dagens energiindtag skal dækkes ved dette måltid)
- Æggeret med fløde og ost
- Leverpostej med rødbeder og bacon
- Fiskefilet med citron og remoulade
- Gratin eller tærte med rester, samt fløde og ost
- Smørrebrød eller små snitter af rugbrød eller hvedebrød højtbelagt med smør og fede pålægstyper som for eksempel: spegepølse med remoulade, leverpostej med rødbede, æg med mayonnaise og rejer, sild med karrysalat, makrel i tomat med mayonnaise og diverse pålægssalater.
Drikkevarer: sødmælk, letmælk, kærnemælk, juice, saft
EFTERMIDDAGS MELLEMMÅLTID ( 10 % af dagens energiindtag skal dækkes ved dette måltid)
- Samme idéer som nævnt under formiddags mellemmåltid længere oppe på siden.
AFTENSMAD (20 % af dagens energiindtag skal dækkes ved dette måltid)
- Hovedret og dessert/forret (biret).
SEN AFTEN MELLEMMÅLTID (10 % af dagens energiindtag skal dækkes ved dette måltid)
Samme idéer som nævnt under formiddags mellemmåltid længere oppe på siden.
Lav dit eget dagsmenuforslag
Print skabelon til dagsmenu, så du selv kan udfylde den for din småtspisende beboer.
Print skabelon til dagsmenu, så du selv kan udfylde den for din beboer med normal appetit
Har du brug for idéer til dagskostforlag til beboere med anden etnisk herkomst eller forskellige typer konsistenser, så findes de i den nationale kosthåndbog.
I kosthåndbogen kan du også læse retningslinjerne for de forskellige kostformer med de korrekte anbefalinger.