Vælg hvilken kommune, du vil besøge

Rammer for måltidet

Gode rammer skaber gode måltider

Gode rammer i form af en rolig stemning i rummet og nærvær om bordet er nogle af de vigtigste ingredienser for, at måltidet bliver til en stjernestund for de ældre. Det kan være en udfordring, når du har travlt og mange ting, du skal nå.

Hvert plejecenter er unikt og beboersammensætningen ligeså. Ikke alle idéer passer ind og kan lade sig gøre alle steder. Heldigvis er der ikke kun én rigtig måde at skabe god stemning til måltidet på.

Læs mere her på siden om, hvordan du kan være med til at skabe ro om måltidet og en god og hjemlig stemning om bordet.

Tag udgangspunkt i dine beboeres behov, og hvad der kan lade sig gøre hos jer.

Lys, lyd og duft har stor betydning for måltidet

  • Frisk luft: Åben gerne et vindue og luft ud i spiserummet i 5-10 minutter inden måltidet.
  • stoej_maaltidUndgå støj og uro: Unødig gennemgang under måltiderne virker meget forstyrrende. Det samme gælder lyde, der ikke har med måltidet at gøre – fx lyde fra en opvaskemaskine. Hvad kan du gøre, for at undgå disse forstyrrelser? Måske skal der lukkes nogle døre, sættes skillevægge op eller ventes lidt med at tænde for køkkenmaskiner?
  • Musik/baggrundslyde: For nogle kan afdæmpet musik, fx klassisk, skabe en god, afslappet stemning og hyggelig atmosfære rundt om bordet. Det kan også være rare naturlyde som bølgeskvulp eller fuglekvidder. Mange bruger dog høreapparater, og her kan unødige baggrundslyde være forstyrrende. Overvej, hvordan det passer til jeres beboere.

Fokuser på måltidet og fjern forstyrrende elementer

  • Fjern kørestole og rollatorer: Hvis det er muligt, er det en god idé at flytte rollatorer og kørestole lidt væk fra spiserummet, mens der spises. Spiserummet virker mere harmonisk uden en masse forskellige hjælpemidler og fjerner fokus fra, at de ældres kroppe er i forfald. Hvis du gør det, er det en god idé at gøre det diskret og berolige de ældre med, at deres rollator/kørestol er lige udenfor.
  • Fokus på måltidet: Hvis det er muligt, er det en god idé at prøve at stoppe alle aktiviteter, der ikke har at gøre med maden eller måltidet, 10 minutter inden måltidet begynder. På den måde får måltidet fokus, og alle i huset kan forberede sig på, at der skal spises lige om lidt.

God stemning ved bordet med dig som tovholder

  • Markér, at måltidet starter: Når alle sidder ved bordet, kan det være hyggeligt at markere, at ”nu skal vi spise” med for eksempel en fælles sang, et stykke velkendt musik eller en lille historie. En historie kan for eksempel handle om maden eller andet, som får de ældres opmærksomhed. Det skaber nærvær, fokus og samvær om maden og det forestående måltid. Du kan også præsentere måltidet.
  • Pauser: Hvis der er flere retter mad, kan det være en idé at der går lidt tid mellem hver ret. Pauserne kan give plads til snak og forventning til næste ret. Med pauser varer måltidet også længere, hvilket kan betyde mere mad i maven.
  • Hjælp beboere, der har særlige behov: Beboere med nedsat funktionsevne eller demens har særligt brug for hjælp under måltidet for, at både de selv og de andre ved bordet får en god måltidsoplevelse.

 

 

Årstidfejring

Når vi fejrer særlige dage, er det med til at skabe god stemning og forventning for borgerne. Se oversigten over årstidsfejringer og lad dig inspirere.

Borgere, der modtager madservice vil også opleve, at menuer afspejler årstiderne både i form af valg af fødevarer og mærkedage.

 

Vil du vide mere?

Læs Glostrup hospitals lille bog om forbedring af måltidsoplevelsen

eller Sundhedsstyrelsens idékatalog til gode måltider