Vælg hvilken kommune, du vil besøge

Bordplan

Hvorfor er det vigtigt, hvor beboerne sidder?

Tænk tilbage på sidste gang du sad til bords og hyggede dig over en middag med gode venner eller familie. Smagte maden godt? Hvor længe blev du siddende?

Overvej nu om du ville have spist ligeså meget og havde siddet der ligeså længe, hvis de andre om bordet havde været fremmede eller mennesker, som du ikke følte dig så forbundet med.

Vi mennesker spiser ofte mere, når vi spiser sammen med andre – og særligt sammen med andre, som vi kender godt og holder af.

Omvendt spiser vi ofte mindre, hvis vi ikke bryder os om stemningen og det sociale samvær om bordet.

dejligtselskab_sjovt

Hvordan ønsker beboerne selv at sidde?

spise-for-sig-selv

  • Egne ønsker: Det vigtigste i forhold til placering af beboere er, at den enkeltes ønsker til, hvordan han eller hun vil sidde ved måltidet, så vidt muligt opfyldes.
  • Alene men ikke ensom: Ønsker en beboer at sidde alene, er det vigtigt, at vedkommende ikke isoleres fra fællesskabet, men placeres med ryggen mod væggen, så vedkommende kan kigge ud i rummet og se de andre beboere.

 

 

 

 Skab og støt gode relationer

  • Gode bekendtskaber: Måltidet bliver en bedre oplevelse for beboerne og får dem til at spise mere, hvis beboere, der har et godt forhold til hinanden, placeres tæt på hinanden ved spisebordet.
  • Fællestræk: Kommer der nye beboere, kan det være en idé at kigge på, om deres sociale status og livshistorie matcher nogle af de andre beboeres. Vi mennesker ønsker ofte at sidde sammen med andre, der ligner os selv. Det kan være, at vi har fælles interesser, fælles hobbyer, eller at vi kommer fra samme by.

 

Beboere med særlige behov og udfordringer skal hjælpes diskret

Særlige behov og udfordringer: Ældre på plejecentre kan nogle gange være så dårlige, at de ikke længere kan styre bestik og mad. Det kan være forbundet med stor skam ikke at kunne spise ”ordentligt”.

Disse ældre kan vælge at være hurtigt færdige med at spise for at undgå at udstille sig selv mere end højst nødvendigt. De får en dårlig måltidsoplevelse og når ikke at spise nok mad.

Andre beboere ved bordet kan miste appetitten, hvis en medbeboer spiser uappetitligt.

Det er derfor yderst vigtigt at yde ekstra hjælp til beboere, der har svært ved at spise selv under måltiderne og nøje overveje, hvor de skal sidde.

Behov for hjælp: Beboere, der har brug for hjælp til at spise, skal sidde ved siden af dig eller en kollega, så I kan være der under hele måltidet.