Skip to main content
Hjerte der vinker

Bliv en del af måltidshåndbogen - læs mere her

Luk denne besked

Håndmadsguide til klassisk smørrebrød

et stykke smørrebrød

Et smørrebrød eller håndmad består som udgangspunkt af:

  • Brød
  • Smør
  • Pålæg
  • Topping af en slags

Håndmad eller smørrebrød?

Der findes forskellige niveauer inden for smørrebrød, hvor smørrebrødet er det højt belagte, og håndmadderne er de flade hverdagsmadder.

Har du småtspisende beboere, så sørg for at komme godt med smør og pålæg på madderne. Man bliver nogle gange overrasket over, hvor meget der kan være. Og til de beboere med almindelig appetit, lav da madder med pålægsmængde, som du selv ville spise det til en helt almindelig frokost.

Billeder af smørrebrød

Det er nogle gange nemmere at anrette smørrebrød, når man kan se billeder af madderne – især hvis man ikke er vant til selv at spise dansk smørrebrød.

Tryk her og se billeder af klassisk smørrebrød til ældre med normal appetit

Tryk her og se billeder af klassisk smørrebrød til ældre med lille appetit

Tryk her og se/print en guide med flotte billeder, der viser forskelligt klassisk smørrebrød, og hvordan man anretter det ( udarbejdet af Odense Kommune)

Hvad hører sammen?

Der er elementer, der hører sammen i klassiske madder. Fx består dyrelægens natmad af leverpostej, saltkød, sky og løgringe.

Der er også elementer, der som udgangspunkt ikke hører sammen. Du serverer fx ikke marinerede sild på franskbrød, og asier på hønsesalat. Men smag er individuel, så husk at spørge dine beboere, hvad de ønsker på deres madder.

Her nedenfor kan du læse, hvad der som udgangspunkt hører sammen i klassisk smørrebrød.

 

Fiskefilet
-med rugbrød, remoulade og citron eller mayonnaise, asparges og kaviar/rejer

  • Prøv fintsnittet fennikel, fintsnittet spidskål, rå eller blancherede asparges

 

Marineret sild
– med rugbrød, karrysalat, kapers, løgringe og hårdkogt æg

  • Prøv hakket rødbede

 

Laks, røget eller gravad
– med franskbrød eller surbrød, dild, asparges eller rævesauce

  • Prøv fintsnittet fennikel, fintsnittet spidskål, rå eller blancherede asparges, en rest stuvet spinat eller broccolicreme

 

Kartoffel
– med rugbrød, røgeost/mayonnaise, rå/ristede løg, løvstikke, dild, persille eller estragon

 

Leverpostej
– med rugbrød, sky, ristede champignon, bacon, rødbede eller rå agurk.

 

Dyrlægens Natmad
– Rugbrød med leverpostej, saltkød, sky og løgringe.

 

Spegepølse
– med rugbrød eller franskbrød, sky, løgringe og karse

  • Prøv peberrod eller en rest kartoffelsalat

 

Rullepølse
– med rugbrød eller franskbrød, sky, løgringe og karse

 

Hønsesalat
– med rugbrød eller franskbrød, bacon, ristede champignon og tynde strimler af rød peberfrugt/tomat

  • Prøv stegte skorzonerrødder, bagte pastinakker eller jordskokkechips

 

Roastbeef
– med rugbrød, remoulade, pickles, revet peberrod, stegte løg, agurkesalat

  • Prøv fintsnittet spidskål, fintsnittet hvidkål, bløde løg, lynstegt grønkål med soja, løvstikke, estragon eller jordskokkespread

 

Sprængt oksebryst
– med rugbrød, peberrod(salat) og pickles

  • Prøv rå majroer, radiser eller blomkål vendt i lidt mayonnaise

 

Flæskesteg
– med rugbrød, rødkål, svesker, agurkesalat og flæskesvær

  • Prøv stegte æbler eller blommer

 

Frikadelle
– med rugbrød, rødkål, rødbede, agurkesalat, asie og små syltede agurker (cornichoner)

  • Prøv bløde løg og sprødristede jordskokker

Blandede madvarerDanskere elsker smørrebrød

Er der noget mere dansk end håndmadder og smørrebrød?

Smørrebrød blev nr. 2, da vi danskere skulle vælge vores nationalret i 2014, hvor vinderen som bekendt blev stegt flæsk med persillesovs.

Noget så simpelt som en leverpostejsmad med syltede rødbeder er den ultimative mad, der rummer alle elementer, med grundsmage og forskellige konsistenser. Leverpostej og rødbede er hinandens modsætninger, både hvad angår farve og smag, hvilket gør, at maden er elsket af store som små.

Lav selv toppings og pålægssalater

Når der er rester til overs fra aftensmåltidet, kan disse forvandles til pålægssalater og forskellige toppings og spreads.

Kig under opskrifter og lad dig inspirere.

Brug de råvarer, der er i sæson. Her er de billigst og smager bedst.

Brug friske tomater og agurker som topping om sommeren og krammet kål om vinteren.

Hele året kan du med fordel skære tynde løgringe samt have ristede løg på lager, stege bacon og servere syltede rødbeder, asier og græskar, også selvom de hører sig mest til om vinteren. Man kan nemlig sagtens spise syltede grøntsager om sommeren.

Frisk brødet op

Er jeres rugbrød og franskbrød ved at være lidt tørt, kan du riste det gyldent i en klat smør på panden. Vær dog opmærksom på, at det for nogle beboere vil være vanskeligt at tygge.

Måltidshåndbog

Har du krammet din kål?

Krammet kål er en nem og lækker måde at lave en topping. Se hvordan her.

Pålægssalater

Find opskrifter på pålægssalater, som du selv kan lave.