Vælg hvilken kommune, du vil besøge

Ernæringsdrikke og sonde

I nogle tilfælde har småtspisende brug for et supplement til maden. Her er ernæringsdrikke og/eller sondeernæring et nødvendigt alternativ.

Ernæringsdrikke

Ernæringsdrikke kan være fuldgyldige eller ikke-fuldgyldige. De findes i mange smagsvarianter.

Fuldgyldige ernæringsdrikke kan erstatte et måltid, og er oftest mælkebaseret.

Ikke-fuldgyldige ernæringsdrikke kan erstatte vand, saft og juice og drikkes til måltiderne, eller de kan indgå som supplement til et mellemmåltid. De ikke-fuldgyldige drikke kan være mælke- og saftebaseret drikke.

Se også nutricia, nestlehealthscience eller fresenius-kabi for yderligere produktinformation.

Sondeernæring

Sondeernæring er næring gennem en slange direkte ned i mavesækken, uden at beboeren behøver at tygge og synke selv. Det bruges, når det ikke længere er muligt at opnå et tilstrækkelig indtag med kosten og/eller energi- og proteintilskud.

For ældre, der er underernærede eller gennem længere tid har været småtspisende og som skal gennemgå en belastende behandling eller sygdom, er sondeernæring en vigtig mulighed.

Sondeernæring kan gives som hel- eller delvis ernæring. Det betyder, at det helt eller delvist erstatter den mad, som beboeren almindeligvis skulle spise.     

Iværksættelse af sondeernæring sker altid på baggrund af en lægeordination, og i samarbejde med en klinisk diætist.

Læs her, hvordan du kan være med til at gøre sondeernæringen til et godt måltid for den enkelte.

 

Supplerende sondeernæring

Sondeernæring kan gives som hel- eller delvis ernæring. Delvis sondeernæring kan gives som et supplement til den mad, som beboeren almindeligvis spiser. Der kan fx være behov for supplerende sondeernæring, når en beboer har været fuldt sondeernæret og skal overgå til at kunne spise almindelig mad igen.

Tygge- og synkefunktion

I skal være opmærksomme på flere punkter ved overgangen fra sondeernæring til almindelig mad. Det er vigtigt, at det er undersøgt, om beboeren er i stand til at tygge og synke maden.

Ernæring

Samtidig er det vigtigt at sikre, at beboeren får tilstrækkeligt at spise og drikke. Det kan være svært at vide, hvor meget mad, der skal til for at erstatte sondeernæringen. Beboere, der får supplerende sondeernæring, bør vejes 1 gang ugentligt, så vægtudviklingen kan følges nøje.

Tilskud

Egen læge kan udskrive en grøn recept på ernæringsdrikke eller sondeernæring. Med denne ydes et tilskud på 60 %. Mange sondeernærings-leverandører lejer sondepumper og stativer ud, til en lav pris eller gratis. Udgifter til sonderemedier (ernæringssæt, sonder, flasker mm.) afholdes typisk af region eller kommune.

Hjemmelavede energidrikke

Du kan selv lave lækre, velsmagende og friske energidrikke til beboere med behov for ekstra energi. Se her hvordan.
Du kan også følge én af de eksisterende opskrifter i kapitlet om mellemmåltider eller herunder.

Kaffedrik
Mangodrik
Koldskåldrik

Hjælp til sondeernæring

Se den kliniske instruks “Sondeernæring – behandling pleje og observation”. Du finder den på medarbejderportalen.    

Overgang fra sonde

Hvis det ikke er undersøgt om det er forsvarligt for en borger at spise almindelig mad, kan du kontakte en FOTT-terapeut fra dysfagi-teamet. Der kan være behov for, at maden har en bestemt tilpasset konsistens.

Ombytningslister

Odense kommunes diætister har udarbejdet ombytningslister, som indeholder eksempler på hvordan mad kan erstatte sondeernæring. Skemaerne kan bruges i overgangen fra at være sondeernæret til igen at spise og drikke.
Ombytningslisterne er vejledende, og det er vigtigt, at der tages højde for den enkeltes situation, og at der sikres et varieret madindtag i den rette konsistens.

Ombytningsliste Isosource Mix

Ombytningsliste Nutrison Energy med uden fibre

Ombytningsliste Nutrison Protein Plus med og uden fibre

Ombytningsliste Nutrison Protein Plus Energy (MF)

Ombytningsliste Novosource GI Control

Ombytningsliste Ceneman Energy Fibre

Ombytningsliste Fresubin Energy med el uden fibre

Ombytningsliste Fresubin 2 kcal

Ombytningsliste Peptamen HN

Ombytningsliste Peptamen AF