Julekalender, pakkekalender, drillenisser, julehygge
Adventsfejring: De fire søndage op til juleaften: læs mere om, hvad advent er
13. december: Santa Luciadag: Læs om Luciadag og traditionen bag her.
Julefrokost.
24. december: Juleaften: Med julen fejrer vi Kristi fødsel. Før kristendommen blev indført fejredes julen for at glædes over at året vendte mod lysere tider.
31. december: Nytårsaften. I aften fejrer vi årets sidste dag ifølge det gregorianske kalenderår, der blev indført i Danmark 1. marts år 1700.
Gran, nelliker i appelsiner,
Hvis der er sne udenfor, tag lidt ind i et fad og lad beboerne mærke sne på hænderne
Lyskæder
Festligt nytårspynt til nytårsaften.
Find månedens blomst til bordet:
Lad rummet emme af dufte:
Brug en vandforstøver til at give det ægte gran et sprøjt, så det dufter over det hele.
Hæng appelsiner med nelliker, som I evt. laver sammen, op rundt omkring.
Vi starter i mørke og tænder lys sammen
Sang/Afspillet musik:
Hvad synes du, er en dejlig ret at servere i januar?
Tal om dagens måltid eller sæsonens bedste råvarer.
Tal om erindringer, der er forbundet med hver enkelt råvare, egen køkkenhave, egnsretter, traditioner: Torsk, kål, rødbeder, torskerogn, selleri, vinterporrer
Hvis der er sne uden for, så start eller slut måltidet med at hente et stort fad med nyfalden sne. Anret evt. isdesserten eller det udskåret frugt i fadet med sne og send fadet rundt.
Find månedens Blomst til bordet:
Tænd LED-batterilys rundt om bordet, og lad lyset være dæmpet, når beboerne kommer til måltidet . Det kan skabe en særlig magisk rituel stemning. Vær dog opmærksom på, at demensramte beboere skal føle sig trygge.
2. februar: Kyndelmisse: Lysmesse, når halvdelen af vinterhalvåret er gået.
14. februar: Valentins Dag: Kærlighedens dag, som er en amerikansk tradition, der langsomt vinder frem i Danmark.
Fastelavn: Festen før fasten op til påske. Festen hvor man skræmmer vinterens mørke ånder væk.
Pandekagedag: 1. tirsdag efter fastelavn: Pandekagedagen er oprindeligt en kristen tradition. Tidligere skulle man faste i 40 dage op mod Påsken. I disse 40 dage måtte man hverken spise hvidt mel, mælk eller sukker. For at tømme lagrene for disse råvarer inden fasten indførtes pandekagedagen.
Syng med beboerne i den mørke tid. Det giver liv at få sin stemme luftet.
Tal om dagens måltid eller sæsonens bedste råvarer.
Tal om erindringer, der er forbundet med hver enkelt råvare, egen køkkenhave, egnsretter, traditioner: Rosenkål, torskerogn, kålrabi, grød, Fastelavnsboller .
Plant vintergækker i en potte midt på bordet og lad dem langsomt vokse op, så I kan følge dem hver dag.
Pynt:
Små kolde grene med knopper på.
”Indholdet” fra Tønde-slagning.
Mange hjerter til Valentins dag,- eller lad kærlighedsdagen vare hele ugen.
Find månedens blomst til bordet:
Læg et lammeskind på ryggen af et par stole, – så de pludselig føles anderledes bløde.
Frugter og grøntsager, der er i sæson i vintermånederne, kan også bruges som pynt på bordet. Se hvilke det er her i oversigten.
Vil I selv stege flæskesteg eller bage kager, kan både steg og rå kagedej bestilles hos Byens Køkken
Se hvordan du kan fejre forår, sommer og efterår til måltiderne.