Årstidsfejring og mærkedage: Sommer
Mærkedage
5. juni: Grundlovsdag– Danmarks Riges Grundlov – Læs mere om Grundlovsdag
5. juni: Fars dag – historien bag fars dag
15. juni: Valdemarsdag: Læs mere om Valdemars dag, Dannebrog og det danske flag
- Hejs flag – fra kl 8 til kl 20
15. juni: Kartoffeldag: ”Hele Danmarks Kartoffeldag” er denne dag for nyligt udnævnt af Danmarks Kartoffelråd. Formålet er at sætte fokus på, at ældre på plejehjem får lov til at smage nyopgravede kartofler.
- Fast menu: Nyopgravet kartoffel, stegt flæsk og persillesovs og snaps (fra Byens Køkken)
- Læs bogen ’Heldige kartoffel’
Pinse: (kan være i maj eller juni) Læs mere om pinse her
- Del lystfisker-historier – den største fangst, den mindste, den sjoveste?
- Yndlingsfisk at spise?
- Gæt en fisk – hvordan ser en …. ud?
Jordbærdag- honning dag: (Datoen varierer) Fejring af sommerens smage
- Smag den første nyslyngede honning
- Besøg en biavler / eller få besøg af en
- Smag honning sammen med jordbær
- Pluk jordbær
- Spis friske jordbær med fløde og sukker
- jordbær i salater og som saft
23. juni: Sankt Hans. Læs mere om Sankt Hans
- Syng Midsommervisen/ Vi elsker vort land
Hekse- og heksejagt
- Historien bag Sankt Hans
- Skt. Hansbål med grillpølser
- Bag Skt. Hans-kage
- Jordbær på græsstrå
Andre samtaleidéer:
- Hvor kommer de ovenstående traditioner fra?
- Lån et sommermaleri fra en beboer og tal om det til middagen
- Tal om dagens måltid eller sæsonens bedste råvarer
- Tal om erindringer, der er forbundet med hver enkelt råvare: Egen køkkenhave, egnsretter, traditioner
- Blomkål, sommervildt, hyldeblomst, makrel, stikkelsbær, nye kartofler
Sang/ Afspillet musik
- Jeg elsker de grønne lunde.
- Blæsten går frisk over Limfjordens vande
- Danmark nu blunder den lyse nat
Bordet
- Pynt bordet med ærter i bælge og spis pynten til middagen eller før middagen.
Find månedens blomst til bordet:
- Hyldeblomster i store buketter
- Sommerroser
Rummet
- Se om det er muligt at grille små snacks udenfor. Det kan være pølser eller noget andet nemt. Tag beboerne med ud og lad dem dufte til røgen og høre ilden knitre.
- Lad rummet indenfor afspejle, at det er sommer.
- Sæt billeder op (farvekopier) af sommerblomster og tal om, hvad jeres yndlingsblomst er.
Mærkedage
Sommerferie for skolerne:
- Hvad er din bedste sommerferie? Hvordan holdt I sommerferie i jeres hjem?
Sport: Tour de France, Wimbeldon, OL
- Hvilken slags sport har du dyrket tidligere?
Sang/ Afspillet musik
- Danmark nu blunder den lyse nat – Carl Nielsen
- I skovens dybe stille ro
Andre samtaleidéer:
Tal om dagens måltid eller sæsones bedste råvarer.
Tal om erindringer, der er forbundet med hver enkelt råvare: Egen køkkenhave, egnsretter, traditioner, hjemmelavet marmelade, agurker og tomater fra drivhuset
Jordbær, solbær, ribs, blåbær, majs
Bordet
Find månedens blomst til bordet:
- Hyld
- Hyben rose
Anret maden i madkurve og lad som om, I alle er på picnic i den smukke sommer – nu er det blot spisebordet, der er dækket med ternet dug og en del af maden er pakket i ”madpakke lignende” papir.
Rummet
Lad de lyse tekstiler i rummet dominere.
Mærkedage
Sommerferie
Sang/ Afspillet musik
- Jeg gik mig ud en sommer dag
- Sommer, sommer og sol
Andre samtaleidéer:
Hvad er din yndlings is?
Tal om dagens måltid eller sæsones bedste råvarer.
Tal om erindringer, der er forbundet med hver enkelt råvare: Egen køkkenhave, egnsretter, traditioner
Hyben, hyldebær, mirabeller
Bordet
Pynt bordet med 1kg af de første sommeræbler – skriv navne på æblerne med hvid tusch – og lad dette være denne måneds bordkort .
Pynt bordet med skaller og sten fra stranden og stil små vaser med hybenrosegrene i. Det dufter af sol, strand og sommer i rummet.
Find månedens blomst til bordet:
- Asters
- Sommer roser
Rummet
Fyld vaskebaljer op med sand, og stil dem i solen. Stil dem under bordet og lad beboerne sidde med tæerne i sandet, mens de spiser sommermad.