Vælg hvilken kommune, du vil besøge

Småtspisende

Småtspisende

Ældre er småtspisende, når de i perioder af mere end få dages varighed pga. kvalme, fysiske eller psykiske lidelser ikke kan indtage mad i den mængde, der er nødvendig for at dække deres behov for energi og næringsstoffer.

Småtspisende lider ofte af:

Det er vigtigt at være opmærksom, hvis den ældre har ændringer i appetit eller måltidsmønstre. Det kan nemlig resultere i et utilstrækkeligt kostindtag og dermed et utilsigtet vægttab.

I videoen her kan I høre og se om 9 tegn på underernæring:

Et utilsigtet vægttab er alvorligt, da tab af vægt og fysisk funktionsevne følges tæt ad. Læs her, hvordan du ved hjælp af opsporing kan opdage det i god tid.

Særlige behov

Småtspisende ældre har brug for:

  • Stor energitæthed i maden med højt indhold af fedt og lavt indhold af kulhydrat og fibre
  • Meget små portioner
  • Hyppige måltider fordelt over døgnets vågne timer

Tilskud af D-vitamin og kalcium

Fra 70-års alderen anbefales et tilskud af D- vitamin på 20 µg samt kalciumtilskud på 800-1000 mg for at forebygge knogleskørhed.

Alle ældre på plejecenter uanset alder anbefales samme tilskud.

 

Læs mere i den nationale kosthåndbog.

 

Principper for kosten

Kost til småtspisende er på en måde normalkost vendt på hovedet. Hvor normaltspisende skal spise magert og groft for ikke at få for meget energi, skal småtspisende spise fedt og fint for at få nok energi.

Hvor skal energien komme fra?

Energifordelingen i kost til småtspisende ser sådan her ud:

  • 18 E% fra protein
  • 50 E% fra fedt
  • 32 E% fra kulhydrat

Fordelingen af måltider

Fordi de småtspisende har så lille appetit, bliver de hurtigt mætte. Derfor anbefales det, at du serverer mange små måltider fordelt over døgnet. Det kan se sådan her ud (% er af dagens samlede energiindtag):

  • Tidlig morgen: 10 %
  • Morgenmad: 20 %
  • Formiddag: 10 %
  • Frokost: 20 %
  • Eftermiddag: 10 %
  • Aftensmad: 20 %
  • Sen aften: 10 %

Bemærk, at mellemmåltider for småtspisende er yderst vigtige, da de bidrager med 40-50 % af dagens energi.

Det kan også blive nødvendigt at berige maden, for at gøre den mere energitæt.

Materiale fra Sundhedsstyrelsen

Du kan se Sundhedsstyrelsens materiale om underernæring her.

7 kostråd til småtspisende

  1. Server kun lidt brød og gryn. Gerne tynde skiver brød med rigeligt fedtstof og pålæg. Grøden må gerne koges på sødmælk med en smørklat oveni.
  2. Server kun lidt frugt og grøntsager hver dag; det kan være stuvede grøntsager eller grøntsagsmos, gerne af enten friske eller frosne grøntsager. Gerne henkogt eller tørret frugt, avocado, frugtjuice og frugtgrød med fløde.
  3. Server kun få kartofler, lidt ris eller pasta hver dag. Server gerne kartoffelmos rørt op med piskefløde, smør eller æg.
  4. Server ofte fisk og fiskepålæg; gerne i form af fiskesalater, tun i olie og lignende. Pynt med mayonnaise eller remoulade.
  5. Tilbyd mælkeprodukter og ost med et højt fedtindhold. Ost 45+ i tykke skiver i stedet for ost 30+. Piskefløde og fed cremefraiche i sovse og desserter. Tilbyd gerne flødeis, koldskål, drikkeyoghurt og kakaomælk med højt fedtindhold.
  6. Vælg kød og pålæg med et højt fedtindhold. Tilbyd gerne retter med fars eller æg. Vælg flødeleverpostej, spege- og rullepølse og salater med mayonnaise. Lun en eventuel middagsrest til de kolde måltider.
  7. Tilbyd gerne smør, margarine og olie, for eksempel i sovs, supper, mos og på brød. Tilbyd rigeligt med dressinger af olie og eddike, fed cremefraiche, piskefløde eller  mayonnaise og brug gerne sukker i mad og drikke. Tilbyd kiks, chokolade, kager, fromage, is, koldskål og kakao.