Vælg hvilken kommune, du vil besøge

Hvad skal I altid have i køkkenet?

Grundkøkkenet – det I altid skal have

Der er selvfølgelig stor forskel på, hvilke råvarer I bruger på jeres afdelinger rundt om i byen, og hvad jeres beboere nyder at sætte tænderne i.

Under de forskellige faneblade på denne side, kan du læse, hvad der er godt at have på lager:

  • På køkkenbordet eller vindueskarmen
  • I køkkenskabet
  • I køleskabet
  • I fryseren

Hav altid disse varer på køkkenbordet eller i vindueskarmen

  • Økologiske citroner
  • Krydderurter (til at pynte og smage til med)
  • Tomater
  • Løg
  • Æbler
  • Frisk frugt (varier efter sæson)
  • Frisk ingefær (brug gerne en økologisk variant)

Hav altid disse varer i køkkenskabet

  • Rugbrød (find den variation, der passer til dine beboere ud fra skorpe og mængde af kerner)
  • Franskbrød (find den variation, der passer til dine beboere ud fra skorpe og mængde af kerner)
  • Tarteletter
  • Makroner (til æblekage og triflier)
  • Kiks og/eller knækbrød (til mellemmåltider, serveres gerne med smør og ost)
  • Hvedemel (til bagning og jævning af sovse fx til tarteletter)
  • Evt groft mel (til bagning af brød)
  • Bagepulver
  • Kakaopulver
  • Vaniljestænger og/eller pulver
  • Kartoffelmel (til jævning af frugtgrød)
  • Havregryn
  • Småkager
  • Grødris
  • Ristede løg
  • Tun på dåse (til en hurtig pålægssalat)
  • Olie
  • Eddike
  • Sukker
  • Flormelis (til glasur)
  • Mørk farin
  • Flydende honning (til dressinger, bagning og sødemiddel til teen)
  • Marmelade
  • Syltede rødbeder, asier, græskar, agurker, cornichoner (varier, eller vælg den/de syltede varianter, dine beboere kan lide. Husk at spørge dem)
  • Salt og peber
  • Evt forskellige krydderier (se afsnit om grundlager for smagskompasset)
  • Te og kaffe (server evt koffeinfri kaffe om aftenen)

Hav altid disse varer i køleskabet

  • Æg (til kogte æg, røræg, æggekager, æggemuffins, tærter og bagning)
  • Mælk
  • Piskefløde
  • Skyr (til at hæve proteinindholdet i fx dressinger eller til at spise som det er, alternativt kan hytteost bruges)
  • Smør
  • Mayonnaise
  • Remoulade
  • Creme Fraiche
  • Ost (nogle er til stærke, andre til milde – Find de varianter, der passer til jeres beboere)
  • Sennep (nogle elsker sennep på deres madder, og ellers er sennep godt i dressinger)
  • En god ketchup (til den stegte medister eller brunchen)
  • Gær (til hvis I ønsker at bage)
  • En pakke bacon (til æggekagen eller leverpostegen)
  • Pasteuriserede æggeblommer (frys dem ned, hvis I ikke får dem brugt inden udløb – til at øge proteinindholdet i eksempelvis energidrikke)
  • Pålæg
  • Kartofler
  • Et par gulerødder

Hav altid disse varer i fryseren

Husk at skrive: indhold, dato og årstal, når du lægger noget i fryseren

  • Færdige gærdeje: boller, franskbrød og færdiglavede kager (så har I noget nemt og hurtigt, der spreder duft og vækker appetitten)
  • Bær (til grød, energidrikke og kager)
  • Supper

Er du i tvivl om, hvor længe forskellige madvarer kan holde sig i fryseren, er der hjælp at hente her.

Lager for blød mad

Grundkøkkenet tager ikke højde for tygge-synkebesvær (dysfagi).

Kontakt Dysfagiteamet for inspiration og vejledning ift beboere med dysfagi.

Bestil færdigdeje

Husk at du kan bestille færdige gærdeje fra Byens Køkken

Grundlager for smagskompasset

Se hvilke smagskomponenter det altid er godt at have i køkkenet.