Hvad skal I altid have i køkkenet?
Grundkøkkenet – det I altid skal have
Der er selvfølgelig stor forskel på, hvilke råvarer I bruger på jeres afdelinger rundt om i byen, og hvad jeres beboere nyder at sætte tænderne i.
Under de forskellige faneblade på denne side, kan du læse, hvad der er godt at have på lager:
- På køkkenbordet eller vindueskarmen
- I køkkenskabet
- I køleskabet
- I fryseren
Hav altid disse varer på køkkenbordet eller i vindueskarmen
- Økologiske citroner
- Krydderurter (til at pynte og smage til med)
- Tomater
- Løg
- Æbler
- Frisk frugt (varier efter sæson)
- Frisk ingefær (brug gerne en økologisk variant)
Hav altid disse varer i køkkenskabet
- Rugbrød (find den variation, der passer til dine beboere ud fra skorpe og mængde af kerner)
- Franskbrød (find den variation, der passer til dine beboere ud fra skorpe og mængde af kerner)
- Tarteletter
- Makroner (til æblekage og triflier)
- Kiks og/eller knækbrød (til mellemmåltider, serveres gerne med smør og ost)
- Hvedemel (til bagning og jævning af sovse fx til tarteletter)
- Evt groft mel (til bagning af brød)
- Bagepulver
- Kakaopulver
- Vaniljestænger og/eller pulver
- Kartoffelmel (til jævning af frugtgrød)
- Havregryn
- Småkager
- Grødris
- Ristede løg
- Tun på dåse (til en hurtig pålægssalat)
- Olie
- Eddike
- Sukker
- Flormelis (til glasur)
- Mørk farin
- Flydende honning (til dressinger, bagning og sødemiddel til teen)
- Marmelade
- Syltede rødbeder, asier, græskar, agurker, cornichoner (varier, eller vælg den/de syltede varianter, dine beboere kan lide. Husk at spørge dem)
- Salt og peber
- Evt forskellige krydderier (se afsnit om grundlager for smagskompasset)
- Te og kaffe (server evt koffeinfri kaffe om aftenen)
Hav altid disse varer i køleskabet
- Æg (til kogte æg, røræg, æggekager, æggemuffins, tærter og bagning)
- Mælk
- Piskefløde
- Skyr (til at hæve proteinindholdet i fx dressinger eller til at spise som det er, alternativt kan hytteost bruges)
- Smør
- Mayonnaise
- Remoulade
- Creme Fraiche
- Ost (nogle er til stærke, andre til milde – Find de varianter, der passer til jeres beboere)
- Sennep (nogle elsker sennep på deres madder, og ellers er sennep godt i dressinger)
- En god ketchup (til den stegte medister eller brunchen)
- Gær (til hvis I ønsker at bage)
- En pakke bacon (til æggekagen eller leverpostegen)
- Pasteuriserede æggeblommer (frys dem ned, hvis I ikke får dem brugt inden udløb – til at øge proteinindholdet i eksempelvis energidrikke)
- Pålæg
- Kartofler
- Et par gulerødder
Hav altid disse varer i fryseren
Husk at skrive: indhold, dato og årstal, når du lægger noget i fryseren
- Færdige gærdeje: boller, franskbrød og færdiglavede kager (så har I noget nemt og hurtigt, der spreder duft og vækker appetitten)
- Bær (til grød, energidrikke og kager)
- Supper
Er du i tvivl om, hvor længe forskellige madvarer kan holde sig i fryseren, er der hjælp at hente her.