Grundlager for tilsmagning

Når du skal tilsmage maden ved hjælp af smagskompasset, er det vigtigt, at du har forskellige ingredienser for hver af de fem grundsmage: Sødt, surt, salt, bittert og umami (og stærkt).

På fanebladene her finder du inspiration til ingredienser, der repræsenterer de fem grundsmage samt det stærke.

Sødt

  • Sukker
  • Florsukker (til glasur)
  • Mørk farin
  • Honning
  • Vaniljesukker.

Surt

  • Citroner (evt citronsaft på flaske)
  • Æbleeddike
  • Balsamico
  • Cremefraiche (til dressinger og dips)
  • Skyr (til dressinger og dips)
  • Syltede asier (husk lagen kan også bruges som eddike)
  • Syltede rødbeder (husk lagen kan også bruges som eddike)
  • Syltede græskar (husk lagen kan også bruges som eddike)

Salt

  • Almindeligt salt
  • Soya

Bittert

  • Kakao
  • Olivenolie
  • Krydderurter og krydderier kan også, udover aroma, tilføje bitre smage
  • Valnødder

Umami

  • Hønsebouillon – terninger eller på flaske
  • Oksebouillon – terninger eller på flaske
  • Grøntbouillon – terninger eller på flaske
  • Ristede løg
  • Tørrede svampe
  • H.P. Sauce
  • Engelsk Sauce

Vegetariske råvarer og produkter som indeholder umami:

  • Forskellige former for bønner som udblødt og kogt (bruges til spreads)
  • Svampe, fx sauterede
  • Tomatpure.

Stærkt

  • Peber
  • Rå løg – finthakket rå løg er med til at give skarphed fx i en kartoffelsalat
  • Hvidløg
  • Ingefær (til at rive i æblegrøden, eller i en salat af fintsnittet krammet kål med salt og sukker)
  • Dijonsennep
  • Cayennepeber
  • Et brev med peberrodspure (på køl), kan holde rigtig længe i køleskabet