Grundlager for tilsmagning
Når du skal tilsmage maden ved hjælp af smagskompasset, er det vigtigt, at du har forskellige ingredienser for hver af de fem grundsmage: Sødt, surt, salt, bittert og umami (og stærkt).
På fanebladene her finder du inspiration til ingredienser, der repræsenterer de fem grundsmage samt det stærke.
Sødt
- Sukker
- Florsukker (til glasur)
- Mørk farin
- Honning
- Vaniljesukker.
Surt
- Citroner (evt citronsaft på flaske)
- Æbleeddike
- Balsamico
- Cremefraiche (til dressinger og dips)
- Skyr (til dressinger og dips)
- Syltede asier (husk lagen kan også bruges som eddike)
- Syltede rødbeder (husk lagen kan også bruges som eddike)
- Syltede græskar (husk lagen kan også bruges som eddike)
Salt
- Almindeligt salt
- Soya
Bittert
- Kakao
- Olivenolie
- Krydderurter og krydderier kan også, udover aroma, tilføje bitre smage
- Valnødder
Umami
- Hønsebouillon – terninger eller på flaske
- Oksebouillon – terninger eller på flaske
- Grøntbouillon – terninger eller på flaske
- Ristede løg
- Tørrede svampe
- H.P. Sauce
- Engelsk Sauce
Vegetariske råvarer og produkter som indeholder umami:
- Forskellige former for bønner som udblødt og kogt (bruges til spreads)
- Svampe, fx sauterede
- Tomatpure.
Stærkt
- Peber
- Rå løg – finthakket rå løg er med til at give skarphed fx i en kartoffelsalat
- Hvidløg
- Ingefær (til at rive i æblegrøden, eller i en salat af fintsnittet krammet kål med salt og sukker)
- Dijonsennep
- Cayennepeber
- Et brev med peberrodspure (på køl), kan holde rigtig længe i køleskabet