Vælg hvilken kommune, du vil besøge

Årstidsfejring og mærkedage: Efterår

Mærkedage

Øllets dag: 1. lørdag i september: Danske Ølentusiaster står bag øllets dag. Læs mere på danske ølentusiasters hjemmeside.

  • Smagsprøvning på øl/lokale øl
  • Mad med øl, fx ølkage, øllebrød m. hvidtøl
  • Besøg på/af mikrobryggeri
  • Samtaler om øl-historier:
    • Bedste øl
    • En sjov historie med øl

29. september: Mikkelsdag – oprindeligt Høstens helligdag, Høstfest

  • Indsamling af en udvalgte afgrøder
  • Tilberedning af festmad
  • Dæk bordene med ternede duge
  • Pynt med halm og markblomster
  • Musik og dans
  • Syng “Marken er mejet”
  • Hvordan fejrede man høstfest i gamle dage?
  • Har du i din familie været med til at høste?

Andre samtaleideer:

Tal om dagens måltid eller sæsonens bedste råvarer.

Tal om erindringer, der er forbundet med hver enkelt råvare, egen køkkenhave, egnsretter, traditioner. Har du været jæger? Hare, græskar, svampe, blommer.

Sang/Afspillet musik

  • Septembers himmel er så blå

Bordet

Pynt bordet med en løber af høstet korn eller halm. Det er smukt og sanseligt at røre ved.

Find månedens blomst til bordet:

  • Høstanemoner

Rummet

Lån udstoppede dyr og lad dem stå rundt omkring i rummet.

Mærkedage

Æblets dag: Fejres både i september og oktober rundt om i landet. Æbledagen bruges til at hylde æblet. Vi har i Danmark omkring 250 oprindelige sorter og ca. 80 internationale sorter.

  • Smage forskellige sorter
  • Plukke æbler med hjem/måske i haven
  • Lave æblesaft, æblegrød, æblekage, tørre æbleringe
  • Tal om sorter – hvilken sort kan du bedst lide?

Kanelbollens dag: 4. oktober: Traditionen med kanelbollens dag stammer fra Sverige. Dagen fejres ganske enkelt med at bage og spise den traditionsrige kanelbolle. I Sverige konkurreres om den bedste opskrift.

Efterårsferie: uge 42. I gamle dage hed ferien kartoffelferie, fordi børnene skulle have fri til at hjælpe med kartoffelhøsten.

  • Hvordan oplevede beboerne kartoffelferien?
  • Var de selv med i marken? Har de kendskab til tiden?

Bagedag/bag for en sag: Torsdag i efterårsferien: Den Store Bagedag er en ny tradition, der sætter fokus på bagning som en aktivitet, der kan samle familien. Den holdes altid i efterårsferien, hvor familier kan samles. Dagen kan også udvides til en støtte-aktion, hvor bagte kager sælges og overskuddet går til en god sag.

  • Bag kager selv eller foreslå evt. pårørende at have dej med til boller, småkager eller andet
  • Bag lækkerierne i fællesskab i de åbne køkkener. Så spreder der sig dejlige dufte og glæde.

16. oktober: Verdens Madvaredag: Verdens Madvaredag sætter fokus på den globale fødevaresikkerhed – hvordan producerer og fordeler vi fødevarer således, at ingen sulter og lider nød.

  • Smag mad fra et andet land
  • Anvend eksotiske krydderier
  • Tal om andre lande og evt. om folk i andre landes udfordringer med at få mad på bordet.

31. oktober: Halloween – Allehelgens aften, som ofte bliver fejret på amerikansk vis nu med uhyggelig udklædning og udsmykning

  • Udhul græskar og lav lygter til bordet/rummet
  • Spis græskarsuppe
  • Læs uhyggelige historier om hekse og genfærd

Sang/Afspillet musik:

  • Nu falmer skoven trindt om land

Andre samtaleidéer:

Tal om dagens måltid eller sæsonens bedste råvarer.

Tal om erindringer, der er forbundet med hver enkelt råvare: Egen køkkenhave, egnsretter, traditioner.

Har du været jæger? Fasaner, dådyr, tyttebær, ænder, hasselnødder.

Bordet

Pynt bordet med kvæder med farvede silkebånd.

Find månedens blomst til bordet:

  • Hasselnødder grene
  • Dahlia

Rummet

Lad rummet afspejle efterårets fordybelse ved at fylde det med gamle smukke bøger.

Læg en tynd bog som ”dækketallerken” – en bog hjemme fra hver beboer. Sørg for at dine egne yndlingsbøger er iblandt, så du og beboerne kan fortælle om dem og anbefale dem. Vær opmærksom på, at dette for demensramte beboere kan forvirre mere end glæde.

Mærkedage

10. november: Mortensaftenlæs historien bag her.

  • Genfortæl historien bag Mortensaften ved bordet.
  • Servér andesteg med diverse tilbehør fx kartofler, brunede kartofler, skysauce og rødkål.
  • Beboerne kan hjælpe med at dække bord og skrælle kartofler.

Andre samtaleidéer

At læse bøger, at studere noget, fritidsinteresser, hvad kan vi lide at lave, hvad vil vi gerne lære

Bordet

Find månedens Blomst til bordet:

  • Julerose
  • Hyacint

Rummet

Novembers rum har brug for lys, – så start med diskrete lyskæder allerede.

Vikl evt. lyskæder om en krans, der så i december omdannes til en adventskrans.

Råvarer i sæson

Frugter og grøntsager, der er i sæson i efterårsmånederne, kan også bruges som pynt på bordet. Se hvilke det er her i oversigten.

Borddækning

Se andre gode idéer til, hvordan du kan dække et fint bord og gøre måltidet til en stjernestund for borgeren.