Øllets dag: 1. lørdag i september: Danske Ølentusiaster står bag øllets dag. Læs mere på danske ølentusiasters hjemmeside.
29. september: Mikkelsdag – oprindeligt Høstens helligdag, Høstfest
Tal om dagens måltid eller sæsonens bedste råvarer.
Tal om erindringer, der er forbundet med hver enkelt råvare, egen køkkenhave, egnsretter, traditioner. Har du været jæger? Hare, græskar, svampe, blommer.
Sang/Afspillet musik
Pynt bordet med en løber af høstet korn eller halm. Det er smukt og sanseligt at røre ved.
Find månedens blomst til bordet:
Lån udstoppede dyr og lad dem stå rundt omkring i rummet.
Æblets dag: Fejres både i september og oktober rundt om i landet. Æbledagen bruges til at hylde æblet. Vi har i Danmark omkring 250 oprindelige sorter og ca. 80 internationale sorter.
Kanelbollens dag: 4. oktober: Traditionen med kanelbollens dag stammer fra Sverige. Dagen fejres ganske enkelt med at bage og spise den traditionsrige kanelbolle. I Sverige konkurreres om den bedste opskrift.
Efterårsferie: uge 42. I gamle dage hed ferien kartoffelferie, fordi børnene skulle have fri til at hjælpe med kartoffelhøsten.
Bagedag/bag for en sag: Torsdag i efterårsferien: Den Store Bagedag er en ny tradition, der sætter fokus på bagning som en aktivitet, der kan samle familien. Den holdes altid i efterårsferien, hvor familier kan samles. Dagen kan også udvides til en støtte-aktion, hvor bagte kager sælges og overskuddet går til en god sag.
16. oktober: Verdens Madvaredag: Verdens Madvaredag sætter fokus på den globale fødevaresikkerhed – hvordan producerer og fordeler vi fødevarer således, at ingen sulter og lider nød.
31. oktober: Halloween – Allehelgens aften, som ofte bliver fejret på amerikansk vis nu med uhyggelig udklædning og udsmykning
Sang/Afspillet musik:
Tal om dagens måltid eller sæsonens bedste råvarer.
Tal om erindringer, der er forbundet med hver enkelt råvare: Egen køkkenhave, egnsretter, traditioner.
Har du været jæger? Fasaner, dådyr, tyttebær, ænder, hasselnødder.
Pynt bordet med kvæder med farvede silkebånd.
Find månedens blomst til bordet:
Lad rummet afspejle efterårets fordybelse ved at fylde det med gamle smukke bøger.
Læg en tynd bog som ”dækketallerken” – en bog hjemme fra hver beboer. Sørg for at dine egne yndlingsbøger er iblandt, så du og beboerne kan fortælle om dem og anbefale dem. Vær opmærksom på, at dette for demensramte beboere kan forvirre mere end glæde.
10. november: Mortensaften – læs historien bag her.
At læse bøger, at studere noget, fritidsinteresser, hvad kan vi lide at lave, hvad vil vi gerne lære
Find månedens Blomst til bordet:
Novembers rum har brug for lys, – så start med diskrete lyskæder allerede.
Vikl evt. lyskæder om en krans, der så i december omdannes til en adventskrans.
Frugter og grøntsager, der er i sæson i efterårsmånederne, kan også bruges som pynt på bordet. Se hvilke det er her i oversigten.
Se andre gode idéer til, hvordan du kan dække et fint bord og gøre måltidet til en stjernestund for beboerne.