Små portioner til småtspisende beboere: Når appetitten er lille, kan mad i store mængder virke for overvældende for de småtspisende beboere og hæmme deres appetit yderligere. Det er lettere at overskue mad i små mængder. Vær derfor opmærksom på at servere små portioner. Er nogle mere sultne, kan de jo altid få en ekstra portion.
Tilpas mængden af mad på fade: Bugnende fade med mad kan også virke overvældende. Det er en god idé, også i forhold til madspild, ikke at øse al maden op på fadene på én gang, men at fylde fadene lidt ad gangen. Mad, der ikke har været ude på bordene kan gemmes og bruges dagen efter.
Serveringsfade eller tallerkenanretning: Nogle steder kan det være en god idé at anrette maden på serveringsfade af porcelæn. Andre steder er det en bedre løsning for beboerne, at du tallerkenanretter maden. De beholdere, som mad leveret udefra kommer i, er ikke egnede til servering, det gælder også enkeltportioner med diæter.
Anret maden pænt med flere farver: En indbydende, pænt anrettet tallerken med flere farver stimulerer synssansen og øger de ældres appetit. Brug gerne grøntsager, salat og tilbehør med farver som pynt. Vær dog opmærksom på, at demensramte ældre omvendt let kan blive forvirrede af for mange farver. Tag derfor altid udgangspunkt i den enkelte ældre og vedkommendes konkrete situation.
Servér hovedret og dessert hver for sig: Ingen serverer hovedret og dessert samtidig derhjemme. På samme måde skal der også være en lille pause mellem de forskellige retter på plejecentret.
Vent med at rydde af, til alle har forladt bordet: Afrydning, mens beboerne stadig sidder ved bordet, signalerer, at deres tilstedeværelse er uønsket, og at måltidet kun er et spørgsmål om hurtig “affodring”. Måltiderne er for mange beboere på plejecentre dagens højdepunkter, så der er ingen grund til at få dem hurtigt overstået.
Hvis du er i tvivl i forhold til, hvilken type servering er bedst for en beboer, så kontakt gerne MAD til hver DAG
Gode idéer fra kolleger
Har du en god idé eller savner du inspiration fra dine kolleger, så tag et kig her.
Det sociale måltid
Hvordan skaber du god stemning ved bordet og gør måltidet til en hyggelig social begivnehed for de ældre? Læs mere her.
Måltidshåndbog
Måltidsbogen er et nyttigt værktøj til dig, der arbejder med ernæring til ældre i kommunerne Albertslund, Allerød, Frederikssund, Halsnæs eller Hillerød.