Raske voksne mennesker, der ikke er i ernæringsmæssig risiko, skal spise efter principperne i normalkosten.
Helt overordnet handler det om at følge de officielle kostråd, som er:
Følger raske voksne mennesker kostrådene, får de tilstrækkeligt med vitaminer og mineraler gennem kosten. Spiser de desuden efter deres aktuelle energibehov, vil de holde vægten og altså hverken tabe sig eller tage på.
I normalkosten fordeler energien sig således fra de tre makronæringsstoffer:
Følger raske, voksne mennesker kostrådene og spiser efter Y tallerkenmodellen, er de godt på vej til at opfylde energiprocentfordelingen.
Y-tallerkenmodellen er således:
Ældre over 65 år har brug for mere protein, end raske voksne under 65 år. Er beboeren over 65 år, skal Y-tallerkenmodellen derfor udskriftes med Ældre-tallerkenmodellen. Forskellen mellem de to modeller består i, at rummet mellem Y’ets arme (hvor kød, fisk, fjerkræ, pålæg æg og ost er) er større i ældre-tallerkenmodellen, og rummet til tilbehør som fx brød, pasta og kartofler er mindre.
Er en ung handicappet beboer overvægtig kan det være en idé at skifte en stor tallerken ud med en lille. Samme størrelse portion ser større ud og tilfredsstiller den, der spiser mere, når den ligger på en mindre tallerken. Se foto.
Hvis en beboer skal slanke sig, kan du fx udskifte brød, kartofler, ris eller pasta med flere grønsager.
For at få flere grøntsager i maden kan du også blande revne rodfrugter i frikadellefarsen eller blande grønsager i ris og pasta. Eller hvad med at koge rodfrugter med i kartoffelmosen?
Vælg kød, der indeholder maks. 10 gram fedt pr. 100 gram eller mindre og spar på fedtstoffet i sovsen og i dressingen.
I normalkosten skal dagens måltider gerne fordeles på 3 store hovedmåltider og 3 mindre mellemmåltider.
Det er dog ikke alle, der spiser mellemmåltider. Som normaltspisende er det også mindre vigtigt, om du spiser 3 eller 6 gange om dagen – så længe du får den energi og de næringsstoffer, som du skal have.
Fordelingen af dagens energiindtag kan som rettesnor se sådan her ud for normalkosten:
Raske ældre med almindelig appetit skal spise normalkost. Men ældre med lille appetit er ofte småtspisende.
Du kan læse mere om kostformer i Kosthåndbogen og i Sundhedstyrelsens Anbefalinger for den danske institutionskost