Raske og aktive ældre, der ikke er i ernæringsmæssig risiko, skal som udgangspunkt følge normalkosten.
Med alderen følger der dog visse aldersbetingede kropslige forandringer, som betyder, at ældre generelt er mindre fysisk aktive end tidligere i deres liv. Derudover er det lettere for ældre at blive syge og dermed komme i ernæringsmæssig risiko.
Derfor anbefales det, at ældre raske personers indtag af protein er højere end i normalkosten. Protein er nemlig vigtigt i forhold til at bevare og genopbygge muskler og væv efter sygdom.
Ældre skal gerne have 15-20 % af deres energi fra protein, hvilket svarer til et dagligt indtag på 1,1-1,3 g protein pr. kg kropsvægt.
Skal du planlægge kost til ældre raske, skal du følge denne fordeling:
Ældre over 70 år anbefales et dagligt tilskud af D-vitamin på 20 mikrogram kombineret med et kalciumtilskud på 800-1000 mg, uanset om der drikkes mælk eller spises mælkeprodukter.
Prøv en kort e-læring om ældres mad og drikkebehov
Ældre, der er syge eller på anden måde i ernæringsmæssig risiko, skal have kost til småtspisende.
Hvordan ved du, hvor stort en beboers energibehov er?
Tag et kig i skemaet her på siden.
Du kan læse mere om kostformer i Kosthåndbogen og i Sundhedstyrelsens Anbefalinger for den danske institutionskost
Når borgeren er 65+ er der et par tilføjelser i forhold til de officielle kostråd, læs mere om Gode råd, når du er over 65 år