Alle mennesker har behov for energi. Mængden af energi, der er behov for, varierer meget. Den enkeltes energibehov er blandt andet afhængig af:
Der findes flere formler til beregning af energibehov.
Denne oversigt kan give dig et godt overblik:
Skemaet er udviklet af Sundhedsstyrelsen og findes på side 43 i denne vejledning.
Gennemfør vores korte 10 minutters e-læring om basal stofskifte og næringsbehov her.
Alle makronæringsstoffer bidrager med energi:
Nogle gange opgøres energi i kcal (kalorier). Andre gange opgøres det i kJ (kilojoule).
Det er to forskellige måder at tælle energiindholdet på, som godt kan forvirre, og derfor ikke skal blandes sammen.
Forholdet mellem kcal og kJ er:
Er beboeren rask og normaltspisende, skal maden sammensættes, så energien fordeles ca. på følgende måde:
Den normaltspisende får altså hovedparten af energien fra kulhydrater, som overvejende skal være i form af grove fiberrige produkter som groft brød, grove grøntsager og frugter. Normaltspisende anbefales at følge De officielle Kostråd.
Er der derimod tale om en småtspisende eller en underernæret beboer, anbefales følgende energifordeling:
Den småtspisende får altså hovedparten af sin energi fra fedt. Det er vigtigt at minimere indtaget af kostfibre. Samtidig er andelen af protein øget.
Derudover er det en god idé at give et tilskud af vitamin- og mineraltablet dagligt.
Sund mad er gavnligt uanset alder, og derfor gælder De Officielle Kostråd også for borgere, der er oppe i årene. Der er dog nogle justeringer, som du kan læse om her.
Makronæringstofferne fedt, protein og kulhydrat får du fra forskellige typer mad.