Vælg hvilken kommune, du vil besøge

Samtale

Mere end blot mad

Et måltid handler ikke kun om at spise mad. Det handler i høj grad også om at være sammen med andre i et socialt fællesskab og dele en oplevelse sammen. Stemningen om bordet og hvem man sidder sammen med, betyder meget for den enkeltes oplevelse af måltidet.

Samtale skaber samvær

Snak og samtale over bordet er også en stor del af et vellykket måltid. For ældre mennesker med svækket hukommelse og hørelse, kan det være svært at deltage eller holde gang i samtalen om bordet. Samtidig kan der være mange demente beboere, der ikke kan følge med i samtalen. Her er din rolle som ansat vigtig. Hvis du har tid og overskud til at sætte samtalen i gang og få den til at flyde, kan du gøre en stor forskel for beboernes oplevelse af måltidet.

På fanebladene oven for er der idéer til, hvordan du kan være med til at gøre måltidet til en god social oplevelse for beboerne. Pluk i idéerne efter, hvad der kan lade sig gøre, og hvad der passer ind på din arbejdsplads.

Idéer til samtaleemner

  • Maden: Fortæl beboerne, hvad det er de spiser og få en snak om opskrifter, egnsretter, madbestilling i næste uge, menuer, yndlingsretter, traditioner ved højtider osv.
  • Kendte mennesker: Måske er der nogle sjove, opsigtsvækkende, spændende personligheder i lokalområdet, som alle kender, som I kan snakke om? Måske er der sket noget nyt i Kongehuset, blandt kendte skuespillere eller i sportsverdenen?
  • Beboernes liv: Der er mange oplagte emner, som det ofte er let for beboerne at tale om, fx børn, børnebørn, hvor beboerne tidligere har boet, hvad de har oplevet, arbejdsliv, rejser. Samtale om disse ting er også med til at gøre beboerne til hele mennesker i hinandens og egne øjne.
  • Skævt indslag: Bring evt. et overraskelsesmoment ind i måltidet – fx noget sjovt hårpynt, vild neglelakfarve, noget sjov og anderledes bordpynt. Idéen er at overraske og skabe samtale.
  • Fælles oplevet film, historie, anekdote: I afsnittet om stemning er der et forslag om, at starte måltidet op med en historie, en sang eller andet, der samler beboernes opmærksomhed og markerer, at nu starter måltidet. Hvis du vælger at gøre dette, er det et oplagt samtaleemne efterfølgende under måltidet.

Sådan skaber du en god samtale:

  • Husk at tiltale alle: Det er vigtigt, at alle føler sig som en del af fællesskabet. Derfor er det godt at huske at tiltale alle undervejs i måltidet.
  • Hjælp til indbyrdes snak: Hvis en beboer stiller dig et spørgsmål om fx et sportsresultat, så spørg de andre beboere, om nogen af dem kender svaret. På den måde hjælper du beboerne med at skabe kontakt til hinanden.
  • Lad beboerne hjælpe hinanden med at følge med: Det kan være med til at styrke båndene mellem beboerne, hvis én der hører godt hjælper sin sidemand til at følge med i samtalen ved at fortælle, hvad der tales om.
  • Styr samtalen, hvis nødvendigt: Der kan opstå ubehagelige relationer mellem beboere, hvor nogle mobbes af andre. Du har ansvaret for at styre samtalen og sætte kammertonen. Det kan du gøre ved at markere, hvis der kommer et emne på banen, som der ikke skal snakkes om under måltidet.
  • Tavshed er også OK: Det kan være hårdt arbejde at holde gang i samtalen hele tiden. Det er helt i orden, at der også opstår pauser ind imellem. Nogle beboere har det måske også rart med, at der er lidt madro ind imellem.

Undgå at tale om disse ting

Nogle emner eller måder at tale på, er ikke gode for det sociale liv omkring måltidet.

  • Husk at tale til beboerne – ikke om beboerne: Det kan være let at komme til at snakke om beboerne ansatte imellem. Det er dog ubehageligt at blive omtalt i 3. person, mens man er tilstede. Aftal evt. et tegn, som I kan give hinanden, hvis én af jer kommer til at omtale en beboer som hun eller han i stedet for Grethe og Børge.

Snak om tis under maaltidUndgå at snakke om:

  • Internt arbejdssnak: Snak mellem ansatte om arbejde, vagtplaner osv. kan hurtigt opfattes som snak henover hovedet på beboerne og understreger samtidig, at de ældres liv og hjem blot er jeres arbejdsplads. Det er ikke frugtbart for det gode måltid.
  • Sygdom: Det mindsker appetitten at snakke om sygdom og skavanker og understreger de ældres dødelighed, det de ikke kan og alt det, de skal have hjælp til.
  • Bleer: Det er helt forbudt, upassende og uværdigt at tale om bleer under måltidet. Det udstiller de ældre og deres manglende renlighed og bør kun tales om i enerum plejer og beboer imellem.

Samtaleteknik

En bordrytter er et lille opslag med fire- fem sjove historier, opgaver, spørgsmål eller en sang, som kan stilles på bordene under måltidet og skabe samtale.

Læs mere om projektet og download bordrytterne her.