I sparer penge, hver gang I bruger jeres madrester i stedet for at smide dem ud.
Rester fra det varme måltid kan ofte anvendes til frokosten dagen efter i fx en pålægssalat eller til et mellemmåltid.
Resterne kan bruges som de er eller laves om til nye retter. Det giver en god variation på frokostbordet, hvis der ind imellem er en lille rest – måske som en lun ret. Mange laver fx biksemad, hvis der er steg og kartofler tilovers. Og der er mange andre muligheder.
På plejecentrene er det som regel aftenvagterne, der har ansvar for det varme måltid. Det vil derfor være aftenvagternes opgave at få resterne pakket væk på en ordentlig måde og at få videregivet besked om resterne til dagvagterne, som så kan anvende dem til frokost.
Hvis I har en hel ret tilovers, kan den fryses og serveres som den er en anden dag.
Mange rester kan holde sig mere end en dag i køleskabet – eller de kan fryses.
Når du anvender rester, kan det være, at beboerne synes, de får det samme mad flere gange i træk. Ved at lave en plan kan du fordele resterne over flere dage og måske undgå, at beboerne ”genkender” maden. Du kan også prøve at anvende resten på en nye måde, så du laver en ny ret.
De fleste madvarer kan sagtens holde sig to-tre dage i køleskabet. Sørg dog for at få dem brugt næste dag eller dagen efter, så du ikke pludselig mister overblikket over, hvad der er i køleskabet.
Hvis jeres afdeling laver en madplan, vil det give jer et godt overblik.
Madplanen fungerer bedst, hvis den hænger på en opslagstavle, hvor alle kan se den. Inddrag også gerne beboerne, hvis de har lyst.
Her er et eksempel på, hvordan I kan holde overblik over rester og hvad de kan bruges til:
Forbrugerrådet Tænk har udviklet en app, der giver gode råd og nyttig viden i forhold til opbevaring, holdbarhed og brug af råvarer og rester.
Appen hedder For Resten, den er gratis og du kan hente den her: For Resten-app
Find mere inspiration til anvendelse af rester i kogebogen ‘Hvad kan vi friste med?’
Hvordan gemmer du bedst resterne? Læs mere her.