Mange ældre på plejecentre er småtspisende. Deres appetit er ikke stor.
Lysten til mad påvirkes nemlig af medicin, inaktivitet og humør.
Du kan heldigvis hjælpe med til at øge de ældres appetit, så de spiser mere, og måltidet bliver til en stjernestund.
Pluk i idéerne i fanebladene oven for og brug hvad du kan, de dage hvor det kan lade sig gøre.
Få de ældre aktiveret i madlavning, borddækning eller anden måltidsforberedelse, så de opdager, der er et måltid på vej og får tid til at glæde sig. Når ældre hjælper med at tilberede maden, vækker det også fordøjelsessystemet.
At hakke, skære, skrælle og røre i gryde sender alle signaler via føle-, syns-, og høresansen om, at der er mad på vej. Derfor betyder det noget og giver mening, hvis du har mulighed for at inddrage beboerne i madlavning og måltidsforberedelse.
Rolige, rare omgivelser betyder noget for måltidsoplevelsen, men er også med til at give appetit.
En hyggelig, rar stemning både op til og under måltidet er med til at øge appetitten og få de ældre til lige at ”nappe” et ekstra stykke. Læs mere under det sociale måltid.
Læs mere om omgivelser og stemning her.
Et bord, der er dækket og gjort klar til et måltid, vækker appetitten og siger til kroppens sanser, at ”nu skal vi spise og det bliver godt”.
At maden er veltillavet, indbydende og velduftende er selvfølgelig også meget afgørende for appetitten.
Allerede når næsen første gang opdager de første anstrøg af dufte fra bagværk i ovnen, stegeos fra sitrende pander og krydret damp fra suppegryder, begynder mundens kirtler at danne spyt.
Maven går i gang med at skabe en sultfornemmelse og organismens forventning om snart at være veltilpas og mæt, gør fordøjelsessystemet parat til at spise.
Kig på rettens forskellige dele og beslut dig for, hvor der er mest “for næsen”. Det kan fx være:
Læs mere om, hvordan du vækker sanserne.
Synssansen er meget vigtig for appetitten. Ser mad lækkert og indbydende ud og er anrettet flot med mange farver, er appetitten langt større, end hvis det ser kedeligt og trist ud.
Ligesom mange ting kan påvirke appettiten i en positiv retning, kan andre påvirke den negativt. Hvis vi bliver kede af det, stressede eller utilpasse, forsvinder appetitten.
Undgå:
Vil du vide mere, kan du læse udgivelsen: Ingen mad gør gavn, før den er spist – fra Socialstyrelsen
Har du gode erfaringer med at vække de ældres appetit, så tøv ikke med at dele dem med dine kolleger rundt om i kommunen her på siden.