Vælg hvilken kommune, du vil besøge

Mad på plejecentre og Korttidspladser

Alle skal have god nærende mad

For at sikre at beboerne får mad, der er tilpasset deres individuelle behov, er det vigtigt at tilbyde den rette kostform/diæt, konsistens og portionsstørrelse. Lige så vigtigt er det løbende at følge op på, om behovet ændrer sig. Læs mere om hvordan du holder øje med beboernes ernæringssituation.

På de følgende faner kan du læse om de kostformer beboerne tilbydes.

Er der særlige behov, så kontakt køkkenpersonalet eller de kliniske diætister, og vi finder sammen den diæt, der passer til beboeren.

Normalkost til ældre

Normalkost til ældre er naturligt beriget med næringsstoffer og protein svarende til anbefalinger for kost til ældre fra 65 år og op.

Energibehovet falder med alderen som følge af den ændrede kropssammensætning og et nedsat fysisk aktivitetsniveau. Behov for vitaminer og mineraler mindskes imidlertid ikke tilsvarende med alderen, mens behovet for protein er lidt større. Anbefalingerne for næringsstoffer skal derfor opfyldes gennem mindre fødeindtagelse, hvilket stille krav om en højere næringsstoftæthed og med særligt fokus på proteinrige produkter. Fødevarer med et højt indhold af ”tomme kalorier” som sukker, fedt og alkohol bør begrænses.

Læs om mad til beboere med god appetit.

Kost til småtspisende

For de beboere, som vurderes i ernæringsrisiko og er småtspisende, er det vigtigt, at de opfordres til at spise meget fedt og protein fordelt ud over alle dagens måltider inklusiv mellemmåltiderne. Det opnås via flere små og overkommelige måltider fordelt ud over hele dagen.

Alle måltider kan med fordel være beriget med fx smør, fløde, fede mælkeprodukter og oste samt æg, kød, fisk og energi- og proteinrige drikke. Læs mere om kost til småtspisende.

Tygge-synkevenlig kost

Tygge-synkevenlig kost ordineres til beboere med dysfagi, som er udredte af en ergoterapeut, og hvor kostformen er vurderet nødvendig.

Desuden kan tygge-synkevenlig kost tilbydes personer med dårlig tandstatus (fx manglende tænder, ømhed i mundhule, løse proteser) eller meget svækkede beboere, der har begrænset energi til at indtage et måltid.

Læs mere om tygge-synkevenlig kost.

Idéer

Har du idéer til, hvad der kan få duften til at sprede sig ekstra meget op til måltidet, så del dem med dine kolleger ved at sende en mail til miani@favrskov.dk

Væk appetitten

Her er andre gode råd til, hvordan du vækker beboernes appetit.

Hvad kan vi friste med?

Find mere inspiration i kogebogen  ‘Hvad kan vi friste med?

Favrskov Mad

Tlf.: 89 64 12 62

Modtagekøkken Vest

Tlf.: 89 64 16 55