Vælg hvilken kommune, du vil besøge

Madens kvalitet

Madens kvalitet har betydning for oplevelsen af et godt måltid og borgerens lyst til at spise. Duften af maden, madens udseende, smagen, konsistensen og råvarerne er afgørende for borgerens oplevelse.

Der er fokus på dagens måltider for at imødekomme borgerens behov og der udvikles løbende på kvaliteten af både hovedmåltider og mellemmåltider.

en kogebog med ingredienser rundt om

Der tilbydes et bredt udvalg af retter, der er tilberedt af gode råvarer i sæson. Der er fokus på økologi, bæredygtighed, reduktion af madspild og sund økonomisk bevidsthed.

Forskellige smagspræferencer

Forskning viser, at man taber noget af lugte- og smagssansen med alderen. Det er især grundsmagene sødt, salt og bittert, der bliver opfattet mindre kraftigt af ældre mennesker.

Det kan være forskelligt, hvad man bedst kan spise:

  • Sødt
  • Syrligt
  • Salt
  • Neutraltsalt, peber og en morter til krydderier

Lav gerne en lille tallerken med lidt i hver smag, eksempelvis peanuts, marcipan og et glas juice

Husk: selv om man er mæt af én smag, kan man godt have lyst til og appetit til andre smage.

Huskeråd ved smagsændringer

  • Salt mindsker sød smag
  • Surt forstærker bitter smag
  • Sødt modvirker sur smag
  • Sødt modvirker bitter smag

Tilsmagning

Find inspiration til tilsmagning HER

Duft

Forskning viser, at man taber noget af lugte- og smagssansen med alderen. Det er især grundsmagene sødt, salt og bittert, der bliver opfattet mindre kraftigt af ældre mennesker.

Madens duft signalerer til kroppen, at den skal gøre sig klar til at modtage næring. Lugtesansen skaber den første forventning om, hvad de andre sanser kommer til at opleve. en mand der dufter til krydderurter

Duften af mad sætter gang i appetitten og minder de ældre om, at det snart er spisetid. Derfor er det en god idé, hvis tiden tillader det, at tage et enkelt element ud af det varme måltid og varme det i en gryde eller på en pande.

 

Kig på rettens forskellige dele og beslut dig for, hvor der er mest “for næsen”. Det kan fx være:

  • Karrysovsen i Boller i karry. Hvis du opvarmer sovsen i en gryde, vil det få køkkenet og spisestuen til at dufte af karry. Har du ekstra tid, kan du eventuelt også riste lidt tør karry på panden.
  • Bløde løg og bacon til brændende kærlighed. Du kan selv lave bløde løg af et par rå løg. Løg, der står og steger i lidt smør, er selve duften af hjemmelavet mad.
  • Gryderetter så som gullasch kan du opvarme i gryde, så de spreder duft på afdelingen.

 

 

 

 

Anretning og udseende

Anretningen er afgørende for lysten til at spise. Godt 85 procent af ens sanseindtryk modtages gennem øjnene, og synet som appetitvækker er derfor et væsentligt element i det gode måltid. Ser maden lækker og indbydende ud og er anrettet flot med mange farver, bliver appetitten langt større, end hvis det ser kedeligt og trist ud.

Anret maden appetitligt ved for eksempel at pynte med grønt drys og servere på fade, der fremhæver maden positivt. en kok der sender luftkys af begejstring over maden

Manglende lyst til at spise skyldes blandt andet, at syns- og lugtesansen er nedsat, så man ikke kan se maden ordentligt. Serverer man i stedet maden på kontrastfyldte tallerkner, vækker det appetitten.

Læs mere HER

 

 

I videoen kan du se tips til at vække appetitten

 

 

Væk appetitten

Her er andre gode råd til, hvordan du vækker beboernes appetit.