Vælg hvilken kommune, du vil besøge

Præsentation af maden

Hvorfor er det vigtigt, hvordan du præsenterer maden?

dagens-menuPrøv at huske tilbage på sidste gang du sad med et menukort i hånden på en restaurant og skulle vælge, hvad du ville spise. Øjnene glider ned over beskrivelserne af de forskellige retter, mens fantasien danner billeder, som næse, mund og tunge næsten allerede kan dufte og smage på.

Forventningens glæde er stor
Forventningens glæde har stor betydning for oplevelsen af mad og måltider. Særligt for ældre, der kan have lille eller manglende appetit, kan det være en god idé at skabe forventning til måltidet for at vække appetitten og sætte gang i mundvandet.

Maden må gerne beskrives, præsenteres og snakkes om på en indbydende og appetitvækkende måde. Det er nemlig med til at skabe forventning, lækkersult og glæde ved måltiderne.

Fanebladene oven for indeholder idéer til, hvordan du kan præsentere maden for de ældre. Pluk i idéerne alt efter, hvad der passer ind på din arbejdsplads. Nogle dage er der måske mulighed for at gøre nogle ting, andre dage andre ting.

Synlig menu er en god idé

  • Opsæt menutavler: På en tavle kan du skrive dagens menu. Det giver beboerne mulighed for at læse menuen, og så giver det en oplevelse af, at menuen er torvefrisk og bestemt ud fra udbud på torvet.
  • image11Guldrammer og tavlemaling: En kreativ idé er at fjerne whiteboards og opslagstavler og i stedet spartle tavlemaling op på væggene og indramme området med ’guld’rammer. Disse kan så bruges som oversigter til ’ugens aktiviteter’, ’månedens fødselsdage’ osv. De kan også bruges til dagens menu. Tavlerne er meget hyggelige og skaber en hjemlig stemning.

Tydelig velkomstpraesentation-af-maden

Byd velkommen i spiserummet: Beboerne føler sig velkomne og set af personalet, når du eller en kollega byder dem velkommen i en positiv tone i spiserummet. Hvis de ældre er lang tid om at samle sig i spiserummet, kan du tilbyde de først ankomne noget at drikke.

Omtal maden positivt

  • Vær forberedt: Det en god idé, at du sætter dig ind i menuen, inden du præsenterer den. Så ved du, hvad du serverer og kan besvare eventuelle spørgsmål fra beboerne.
  • Præsentér menuen: Når alle sidder ved bordet, er det en god idé at fortælle, hvad de skal spise. Det er med til at skærpe appetitten og understrege fællesskabet omkring måltidet. Vær omhyggelig og positiv i din præsentation af maden og undgå ligegyldighed og negativitet overfor maden.
  • Ros maden: Når maden roses, oplever beboerne at den smager bedre. Positive tillægsord om maden skærper appetitten og kan betyde, at der ryger en ekstra mundfuld ned. Hvis nogen brokker sig over maden, smitter det og har omvendt effekt på maden. Dvs. beboerne kan hurtigt blive enige om, at det ikke smager godt og spiser mindre.

Del dine idéer med kolleger

Har du en god idé, så del den med dine kolleger.

Skriv til MAD til hver DAG , så kan din idé komme med på denne inspirationsside.

Vil du vide mere?

Bedre måltidsoplevelser – projekt på Glostrup hospital

Idékatalog til gode måltider fra Sundhedsstyrelsen