Kulhydrat, fedt og protein er makronæringsstoffer, som indeholder energi, der er livsnødvendigt for kroppen.
De tre forskellige makronæsingsstoffer indeholder forskellige mængder energi:
Udover de 3 livsnødvendige makronæringstoffer, findes et 4. makronæringsstof. Det er alkohol, som også indeholder energi:
Læs Sundhedsstyrelsens udmeldinger om alkohol her.
Læs om de forskellige makronæringsstoffer på fanebladene her på siden.
Du kan også prøve vores 10 minutter korte e-læring om basal ernæring og næringsbehov her
Kulhydrater kan inddeles i følgende kategorier:
Simple kulhydrater er sukkerarter, som især findes i:
Stivelse er et komplekst kulhydrat, som især findes i:
Kostfibre hedder den anden kategori af komplekse kulhydrater, som især findes i:
Kulhydrater optages via tarmen og omdannes til glukose, som er kroppens vigtigste energikilde. Alle celler kan nemlig forbrænde glukose.
I muskler og leveren oplagres glukosen i glykogendepoter, som kan frigives ved behov.
For diabetikere er det specielt vigtigt at være opmærksom på fødevarer med mange kulhydrater.
Se mere på diabetesforeningens hjemmeside.
Fedt er madens mest koncentrerede energikilde. Ældre med lille appetit har derfor godt af at spise fedt, da de, ved selv små portioner, får en masse energi.
Fedt kan inddeles på følgende måde:
Mættet fedt, som hovedsageligt findes i:
Umættet fedt, som hovedsageligt findes i:
Proteiner er kroppens byggesten, som er nødvendige for den løbende opbygning og genopbygning af celler, væv og muskler.
Derudover er protein afgørende i produktionen af hormoner, enzymer og immunforsvaret.
Proteiner findes især i:
En rask person under 70 år har brug for 0,83 g protein pr. kg legemsvægt om dagen.
En rask person over 70 år har brug for 1,2 g protein pr. kg legemsvægt om dagen.
Behovet for protein kan dog ændre sig ved sygdom. Derfor er det vigtigt at foretage en individuel vurdering af proteinbehovet.
Hvordan fordelingen af de forskellige makronæringsstoffer skal være i den enkeltes kost, afhænger af, hvilken kostform den ældre skal spise efter.