Vælg hvilken kommune, du vil besøge

Knækbrød

Knækbrødene kan bruges som del af en frokost med pålægssalat på, eller som mellemmåltid med en dip på. Knækbrød bør dog ikke serveres for beboere med tykke/synkebesvær.

Sådan gør du:

  1. Bland alle tørre ingredienser.
  2. Tilsæt vand og olie.
  3. Saml og ælt dejen lidt.
  4. Lad dejen hvile i en halv times tid på køl.
  5. Del dejen i to lige store klumper.
  6. Rul hver dejklump ud mellem to stykker bagepapir, så den udrullede dej passer til bagepladens størrelse.
  7. Fjern det øverste stykke bagepapir.
  8. Skær knækbrødene i en passende størrelse med en kniv.
  9. Pensl med smeltet smør.
  10. Lad pladerne med knækbrød hvile i en halv times tid inden bagning.
  11. Bag knækbrødene i 15-20 minutter ved 180 grader. Bagetiden kan variere efter dejens tykkelse og ovn.
  12. Knækbrødene er færdige, når de er gyldne.

Opbevaring

Knækbrøddene skal opbevares lufttæt – så beholder de sprødheden.

Næringsindhold i knækbrødene

 

Mindre madspild

Dejen kan fryses, hvis du ikke ønsker at bage alle knækbrød på en gang.

De bagte knækbrød kan holde sig 14 dage i en beholder med låg, sålænge de ikke får luft/fugt.

Har du en lille rest grød fra et morgnmåltid, kan det også godt bruges i denne dej.

Ingredienser:

Der bliver ca 40 stk. knækbrød

  • 1 dl havregryn (50 g)
  • 3,5 dl hvedemel (200 g)
  • 1-2 tsk. bagepulver (10 g)
  • 1-2 tsk. salt (10 g)
  • 1 dl solsikkekerner (50 g)
  • 1 dl sesamfrø (50 g)
  • 1 dl hørfrø (50 g)
  • 1 dl græskarkerner (50 g)
  • 1 dl blandede hvide og lilla birkes (75 g)
  • 2 dl vand
  • 1 dl nøddeolie (100 g) – eller anden neutral olie
  • 2 spsk. kommen (15 g) eller dildfrø – eller andet krydderi efter din smag
  • Smør til pensling

Husk

Korn og kerner, som denne opskrift indeholder en del af, kan være en udfordring for nogle ældre.