Vælg hvilken kommune, du vil besøge

Inddragelse

Inddragelse af de ældre

For mange ældre er det værste ved at blive ældre de 3 hed’er: Ensomhed, kedsomhed og hjælpeløshed.

Når du inddrager de ældre i måltidsforberedelser, komme du samtidig de tre hed’er i møde. Inddragelsen giver den ældre følelsen af at være en del af fællesskabet, det bryder hverdagens rutiner og giver dem mulighed for at bidrage og yde til fællesskabet. For mange betyder inddragelse derfor en øget livskvalitet.

At hakke, skære, skrælle og røre i gryde sender alle signaler via føle-, syns-, og høresansen om, at der er mad på vej. Det vækker altså sanserne og dermed appetitten. Så en gevinst ved at få de ældre aktiveret i madlavning, borddækning eller anden måltidsforberedelse er, at de opdager, der er et måltid på vej og får tid til at glæde sig.

Derfor betyder det noget og giver mening, hvis du har mulighed for at inddrage beboerne i madlavning og måltidsforberedelse.

Hvor og hvordan kan de ældre inddrages?

Der er flere steder og måder, du kan inddrage beboerne i dagens måltidsforberedelser. Præcis hvordan beboerne på din arbejdsplads skal inddrages, afhænger af flere faktorer. Så det er en vurdering fra dig og dine kollegaers side. I de følgende afsnit er der forskellige idéer, I kan plukke fra:

De 6 tilgange til inddragelse

Hvert menneske er unikt, så der findes ikke én måde at inddrage beboerne på, der passer til alle. Her er 6 forskellige tilgange:

1. Identitet – giv beboeren mulighed for at sætte sit eget præg på retten. Spørg hvordan beboeren selv plejede at lave denne ret. Dette understøtter følelsen af identitet og selvstændighed.

2. Måltidet som gave – måltidet er en gave, beboerne enten kan give eller modtage som tegn på omsorg. Inddrag beboerne som medvært og giv dem muligheden for at give maden til de andre. Husk at nævne de beboere, der har været med til måltidsforberedelserne. Det giver en følelse af stolthed og nytte.

3. Det fælles måltid – her er fokus på samværet rundt om bordet. Det er fællesskabet, der er i centrum. Du kan hjælpe det på vej ved at faciliterer samtale og evt inddrage bordryttere, årstidens højtider, skåle med beboerne, synge en fælles sang osv.

4. Sansningen mad – her handler det om at dufte, smage, lytte og mærke maden. Denne slags sansninger kan vække minder, der ellers er glemt. Så fyld rummet med dejlig duft, lad beboerne hjælpe med at smage til. Du kan også facilietere en fælles aktivitet som fx at skrælle æbler, rulle pebernødder eller lignende.

5. Mad som erindring – Skab lyst til maden gennem minder. Din opgave er atprøve at skabe minder gennem dialog om maden, fx egnsretter, højtider, barndomsminder om, hvordan de plejede at lave frikadeller i barndomshjemmet osv. Denne tilgang kan understøttes, hvis I har gamle artefakter som fx duge og porcelæn til rådighed.

6. Mad som beskæftigelse – Inddrag beboerne i måltidsforberedelserne, så du får dem til at fæle sig nyttige. Det kan afhjælpe rastløshed, kedsomhed og være en måde at beboerne kan vise deres kompetencer på.

De 4 arenaer for inddragelse

Hver arbejdsplads er indrettet forskelligt, så det er ikke sikkert, at alle 4 arenaer er en mulighed, der hvor du arbejder. Tag nedenstående som inspiration og vær kreativ, når du plukker i idéerne.

Bagkøkkenet – Her foregår madlavningen primært. Her skal de ældre ikke være alt for svækkede, hvis de skal deltage, da der er varme gryder, kogeplader, skarpe knive og en varm ovn. Det de fx kan hjælpe med her er:

  • Røre i gryde
  • skrælle og hakke
  • Smage på råvarer og mad
  • Hjælpe med at pakke varer ud
  • Vaske hænder

Køkkenøen – Hvis der er en køkkenø, er det et oplagt sted at møde beboerne og samtidig holde dem væk fra bagkøkkenet, hvis det er for farligt for dem. Her kan inddragelse bestå i:

  • Du kan byde på en kop kaffe
  • Hakke og skrælle
  • Smage på maden
  • Læse opskriften
  • Samtale om processerne

Ved spisebordet – aktive – Her kan beboerne sidde ned, så også dårligt gående kan være med. Du kan sætte dig ved siden af og inddrage dem med:

  • Folde servietter
  • Hakke og skrælle
  • Nippe jordbær
  • Bælge ærter

Ved spisebordet – tilskuere – Nogle beboere er så svækkede, at de ikke kan inddrages direkte med opgaver. De kan stadig få glæde af at være med på sidelinjen. De kan fx:

  • Drikke kaffe
  • spise småkager
  • Sidde med en skræller i hånden ved siden af andre, der skræller
  • Se på din aktivitet
  • Snakke evt ud fra bordryttere, bordpynt osv.

Skabelon til inddragelse

Du kan bruge denne skabelon til at forberede dig på, hvor og hvordan du kan inddrage beboerne i måltidsforberedelserne.

Her kan du få mere inspiration til inddragelse og det gode værtsskab

inddragelse-ved-maaltidet

Pynt til bordet

De ældre kan også inddrages ved at indsamle pynt som fx blomster, sten, grene og kogler til bordet.

Det kan være, når de ældre går træningstur med en ansat eller en lille tur med en pårørende. Det vækker glæde at se “sin” pynt på bordet senere og skaber også grobund for en samtale.

Der findes forskellige køkkenmaskiner og remedier, der kan inddrage beboerne, så de enten kan give en hjælpende hånd ved tilberedning af mad og mellemmåltider, eller som de kan samles om, som eksempelvis vaffeljernet.

Nogle apparater er dyrere end andre. Pluk i idéerne og tag udgangspunkt i dine beboere, og hvad der vil kunne fungere hos jer.

Køkkenmaskiner og remedier, som er gode til inddragelse

Vaffeljern, pandekagebager og æbleskivepande til el: Så kan I lave vafler, pandekager og æbleskiver ved bordet sammen med beboerne. Det spreder en god duft, som kan vække appetitten, og så bidrager det til hyggeligt samvær.

Æggekoger: Så kan I koge æg ved bordet og serverer friskkogte æg. Kog gerne blødkogte æg et par gange om ugen eller i weekenderne som en del af morgenmaden. Fordelen ved en æggekoger er, at den passer sig selv, alt imens du kan passe dine beboere.

Brødrister: Så kan I riste brød, og duften kan sprede sig til beboerne, og skabe appetit.

Bord-kogeplade: Med den kan de ældre sidde og røre i en gryde og hjælpe med madlavningen på den måde.

Rivejern med el: Så beboerne kan hjælpe med at snitte og rive grøntsager.

Æbleskræller med håndhjul: Sådan en æbleskræller er ideel til beboere, der kun kan bruge den ene hånd, eller har nedsat styrke i armen eller hænderne. Den kan skrælle æblet, skære det i skiver og fjerne kernehuset.

Multihakke- og rivejern: Borgerne kan nemt hjælpe med at få skåret frugt og grønt i mindre stykker uden at bruge mange kræfter, med dette jern.

Pårørende

Det er ikke kun beboere, der kan inddrages.

Se her hvordan du kan inddrage de pårørende.

Bog om inddragelse

I Odense kommune har de et team af gæstekokke. En gang om ugen får kommunens plejehjem besøg af en gæstekok, der laver mad for de ældre i deres fællesområder. En stor del af gæstekokkenes opgave er at være med til at skabe stjernestunder for de ældre. Det gør de blandt andet ved at inddrage de ældre i madlavningen så vidt muligt.

I 2024 udkom en håndbog til gæstekokkene, med masser af idéer til, hvordan man også som plejepersonale kan inddrage beboerne i hverdagen. Læs bogen her