Vælg hvilken kommune, du vil besøge

Inddragelse

Inddragelse af de ældre

Når du inddrager de ældre i måltidsforberedelser, giver det dem følelsen af at bidrage og kunne yde til fællesskabet. For mange betyder det en øget livskvalitet.

En gevinst ved at få de ældre aktiveret i madlavning, borddækning eller anden måltidsforberedelse er, at de opdager, der er et måltid på vej og får tid til at glæde sig. Når ældre hjælper med at tilberede maden, vækker det også sanserne og dermed appetitten.

Skabelon til inddragelse

Du kan bruge denne skabelon til at forberede dig på, hvor og hvordan du kan inddrage beboerne i måltidsforberedelserne.

Hakke, skrælle og røre i gryde

At hakke, skære, skrælle og røre i gryde sender alle signaler via føle-, syns-, og høresansen om, at der er mad på vej. Derfor betyder det noget og giver mening, hvis du har mulighed for at inddrage beboerne i madlavning og måltidsforberedelse.

Har beboeren ikke længere funktionsevne til dette, kan det være nok at sidde i køkkenet eller ved køkkenbordet med en kartoffelskræller i hånden, hvilket giver følelsen af at være med.  inddragelse-ved-maaltidet

Pynt til bordet

De ældre kan også inddrages ved at indsamle pynt som fx blomster, sten, grene og kogler til bordet.

Det kan være, når de ældre går træningstur med en ansat eller en lille tur med en pårørende. Det vækker glæde at se “sin” pynt på bordet senere og skaber også grobund for en samtale.

Der findes forskellige køkkenmaskiner og remedier, der kan inddrage beboerne, så de enten kan give en hjælpende hånd ved tilberedning af mad og mellemmåltider, eller som de kan samles om, som eksempelvis vaffeljernet.

Nogle apparater er dyrere end andre. Pluk i idéerne og tag udgangspunkt i dine beboere, og hvad der vil kunne fungere hos jer.

Køkkenmaskiner og remedier, som er gode til inddragelse

Vaffeljern, pandekagebager og æbleskivepande til el: Så kan I lave vafler, pandekager og æbleskiver ved bordet sammen med beboerne. Det spreder en god duft, som kan vække appetitten, og så bidrager det til hyggeligt samvær.

Æggekoger: Så kan I koge æg ved bordet og serverer friskkogte æg. Kog gerne blødkogte æg et par gange om ugen eller i weekenderne som en del af morgenmaden. Fordelen ved en æggekoger er, at den passer sig selv, alt imens du kan passe dine beboere.

Brødrister: Så kan I riste brød, og duften kan sprede sig til beboerne, og skabe appetit.

Bord-kogeplade: Med den kan de ældre sidde og røre i en gryde og hjælpe med madlavningen på den måde.

Rivejern med el: Så beboerne kan hjælpe med at snitte og rive grøntsager.

Æbleskræller med håndhjul: Sådan en æbleskræller er ideel til beboere, der kun kan bruge den ene hånd, eller har nedsat styrke i armen eller hænderne. Den kan skrælle æblet, skære det i skiver og fjerne kernehuset.

Multihakke- og rivejern: Borgerne kan nemt hjælpe med at få skåret frugt og grønt i mindre stykker uden at bruge mange kræfter, med dette jern.

Pårørende

Det er ikke kun beboere, der kan inddrages.

Se her hvordan du kan inddrage de pårørende.