I 2021 udgav Fødevarestyrelsen et sæt nye kostråd, der ikke kun tager hensyn til den enkeltes sundhed og madkulturen i Danmark, men også verden omkring os.
Konkret lyder anbefalingerne:
En væsentlig ændring fra tidligere anbefalinger er, at den anbefalede mængde kød er skåret ned fra 500 gram til 350 gram om ugen, og samtidig er der kommet en ny anbefaling om at spise minimum 100 gram tilberedte bælgfrugter hver dag.
Læs mere om anbefalingerne for kød og bælgfrugter her
For borgere +65 er det især vigtigt at få nok protein ved at spise de anbefalede mængder kød, fisk og bælgfrugter. For småtspisende borgere gælder andre kostråd.
Se kostrådende for småtspisende her.
Baggrunden for det nye kostråd er, at produktionen af kød – især okse- og lammekød, belaster klimaet mange gange mere end produktionen af andre fødevarer.
Produktionen af oksekød udleder rundt regnet ca.:
Tallene er taget fra CONCITOS store klimadatabase, hvor man kan slå op mellem 500 forskellige fødevarer og se deres klimaaftryk. Se databasen her.
Køer (og får) er drøvtyggere. De spiser rigtig meget foder og prutter og bøvser meget, mens de fordøjer deres mad. I den forbindelse producerer dyrene metangas, som er en meget kraftigere form for drivhusgas end CO2.
Derfor giver det mening, at vi erstatter noget af det kød, vi spiser med proteinrige bælgfrugter, så vi får det protein, vi skal bruge, og samtidig mindsker CO2 udledningen.
Disse simple råd er gode at følge, hvis du gerne vil spise klimavenligere:
Der findes mange måder at producere mad på. Ønsker du at tage hensyn til miljøet, er et godt sted at starte at vælge økologisk produceret mad.
Økologisk fødevareproduktion handler om at skabe en bæredygtig landbrugs- og fødevareproduktion, hvor man tager særlige hensyn til miljø, natur og dyrevelfærd.
I økologisk produktion er der fokus på den effekt, som landbruget har på jorden, på gården, på afgrøderne og på dyrene. Lokalsamfund og det bredere globale miljø tages der også hensyn til.
Læs mere om økologisk produktion.
Økologi er…
Læs mere om, hvad økologi er her
Den økologiske produktionsform er dyrere. Udfordringen er at omlægge til økologi inden for samme økonomiske råderum.
Fire simple råd er:
Læs mere om økologi på
Økologisk Landsforenings hjemmeside
Fælleskøkkenet anvender lokale og danske råvarer – læs mere her