Grillaftener er hyggelige. De bryder hverdagsrutinerne og skaber en særlig sommerstemning ved bordet.
Samtidig dufter mad, der steger på grillen, helt vidunderligt og sætter virkelig gang i appetitten.
Har I mulighed for at grille, er her nogle gode råd.
Når I vælger at grille, skal I huske at være opmærksomme på:
De fleste mennesker, som spiser varieret og kun griller ind imellem, har ikke nogen grund til at bekymre sig om de sundhedsskadelige stoffer, der kan dannes ved grillstegning. Dog er der alligevel nogle enkelte råd, som I kan følge.
Gode råd, når I skal grille:
Når I griller, er det vigtigt at være opmærksom på hygiejnen, så beboerne ikke bliver syge af maden.
Råt kød og saften derfra kan indeholde bakterier som fx campylobacter og salmonella, der kan være sygdomsfremkaldende. Med en god køkkenhygiejne undgår I at blive syge, selvom der skulle være bakterier i kødet.
Følg disse råd fra Fødevarestyrelsen, når I griller:
Bøffer og koteletter er gode at putte på grillen. Her hjælper fedtet med til at holde kødet saftigt.
Grill også gerne magert kød, men undgå at stege kødet for længe, da det nemt kan blive tørt.
Sørg for at tage kødet af grillenså snart, det er stegt.
Krydderier fremmer smagsoplevelsen af kød. Du kan marinere kødstykker én til to timer i forvejen, og så duppe det godt af, inden du lægger det på grillen. Marinér ikke kødet i længere tid, da langvarig marinering kan trække saften ud af kødet.
Især okse- og lammekød bliver lækkert, når det marineres i en marinade baseret på vin eller en blanding af olie, krydderurter og vineddike. Syrlige, søde og krydrede marinader passer godt sammen med svinekød. Prøv fx en blanding af citronsaft og olie.
Kødterninger kan du sætte på metalspyd skiftevis med bacon, løg, peberfrugt og cherrytomater og grille.
Server en skål salat samt fuldkornsbrød til grillmåltidet. Eller grill grønsager som tilbehør til spyddet og fx bananer med skræl til dessert.
Grøntsager bliver også rigtig lækre af at komme på grillen. Disse grøntsager egner sig særligt godt til at blive grillet:
Sådan gør du:
Få flere gode idéer til mad på grillen her.
Husk du kan bestille hele kødstykker, pølser mm. til grillen på rå bulk fra MAD til hver DAG. Her kan du komme til webbestillingen.
En grillaften er en god anledning til at inddrage beboerne. Få inspiration til, hvordan beboerne kan inddrages her.