Vælg hvilken kommune, du vil besøge

Grillaftener

Grill med omtankegrill med grillspyd

Grillaftener er hyggelige. De bryder hverdagsrutinerne og skaber en særlig sommerstemning ved bordet.

Samtidig dufter mad, der steger på grillen, helt vidunderligt og sætter virkelig gang i appetitten.

Har I mulighed for at grille, er her nogle gode råd.

Når I vælger at grille, skal I huske at være opmærksomme på:

  1. At minimere mængden af skadelige stoffer
  2. God grillhygiejne (se næste faneblad)

De fleste mennesker, som spiser varieret og kun griller ind imellem, har ikke nogen grund til at bekymre sig om de sundhedsskadelige stoffer, der kan dannes ved grillstegning. Dog er der alligevel nogle enkelte råd, som I kan følge.

Gode råd, når I skal grille:

  • Grill eller bålsteg ikke for ofte.
  • Spis varieret – også når du griller.
  • Vent med at tilberede maden, til der er gløder. Det gælder både grill og bål.
  • Grill ved lavere temperatur og vend maden ofte.
  • Sørg for god lufttilførsel til forbrændingen.
  • Sørg for rene lavasten, hvis du bruger gasgrill.
  • Undgå, at fedt drypper ned på varmekilden, fx ved at placere varmekilden ved siden af (horisontal grill) eller over maden og anvend gerne drypbakke eller pak maden ind i folie.
  • Hav størst mulig afstand mellem fødevarer og varmekilde. Gerne 20-25 cm.
  • Undgå at branke kødet. Skulle det ske, så skær brændte stykker og flader væk eller kassér maden.

God hygiejne når I griller

Når I griller, er det vigtigt at være opmærksom på hygiejnen, så beboerne ikke bliver syge af maden.

Råt kød og saften derfra kan indeholde bakterier som fx campylobacter og salmonella, der kan være sygdomsfremkaldende. Med en god køkkenhygiejne undgår I at blive syge, selvom der skulle være bakterier i kødet.

Følg disse råd fra Fødevarestyrelsen, når I griller:

  • Brug to grilltænger – én til råt og én til stegt kød
  • Brug to fade – ét til råt og ét til stegt kød
  • Vask hænder, når du har rørt ved råt kød

Kød til grillstegning

Bøffer og koteletter er gode at putte på grillen. Her hjælper fedtet med til at holde kødet saftigt.

Grill også gerne magert kød, men undgå at stege kødet for længe, da det nemt kan blive tørt.

Sørg for at tage kødet af grillenså snart, det er stegt.

Krydring af kødet

Krydderier fremmer smagsoplevelsen af kød. Du kan marinere kødstykker én til to timer i forvejen, og så duppe det godt af, inden du lægger det på grillen. Marinér ikke kødet i længere tid, da langvarig marinering kan trække saften ud af kødet.

Især okse- og lammekød bliver lækkert, når det marineres i en marinade baseret på vin eller en blanding af olie, krydderurter og vineddike. Syrlige, søde og krydrede marinader passer godt sammen med svinekød. Prøv fx en blanding af citronsaft og olie.

Grillspyd

Kødterninger kan du sætte på metalspyd skiftevis med bacon, løg, peberfrugt og cherrytomater og grille.

Server en skål salat samt fuldkornsbrød til grillmåltidet. Eller grill grønsager som tilbehør til spyddet og fx bananer med skræl til dessert.

Grillede grønsager

Grøntsager bliver også rigtig lækre af at komme på grillen. Disse grøntsager egner sig særligt godt til at blive grillet:

  • Hele tomater
  • Halve løg
  • Auberginer/squash i 2 cm tykke skiver
  • Hele, store champignoner
  • Peberfrugt
  • Gulerodsstave eller små gulerødder
  • Hele majskolber (grilles med dækbladene)
  • Grønne asparges

Sådan gør du:

  • Pensl grøntsagerne med lidt olie. Overfladen bliver sprød, og grønsagerne hænger ikke fast på risten. Brug kun en smule olie, så det ikke drypper ned på grillkullene.
  • Nogle grønsager behøver ikke olie, fx peberfrugter, squash, aubergine, tomat og løg. Pensl evt. grønsagerne med en marinade af vand, ketchup, hvidløg og krydderier.
  • Grønsagsspyd bliver mest lækre, når der er valgt grønsager, der bliver møre på nogenlunde samme tid.
  • Hold øje med grønsagerne og vend dem tit. Grønsager skal typisk grille i 5-15 minutter.
  • Brug en foliebakke til en grønsagsblanding med fx squash, aubergine, rødløg, tomater og hvidløg, og vend grønsagerne i en marinade af en smule olie, krydderier og krydderurter. Så kan de passe sig selv og bliver ikke sorte.
  • Hold råvarer og færdigtilberedte fødevarer adskilt.