Selvom det er over 100 år siden, at Emma Gad udgav sin bog om Takt og Tone, hvori hun beskrev reglerne for god dannelse ved spisebordet, er mange af hendes regler stadig gyldige.
De fleste mennesker har en helt klar opfattelse af, hvordan man spiser og deltager ordentligt i et måltid.
Især ældre generationer er meget bevidste om bordskik. Derfor er det også ekstra smerteligt for ældre, når de på grund af nedsat funktionsevne og kroppens forfald ikke længere kan leve op til disse formelle rammer omkring måltidet.
At den enkelte ikke længere kan spise pænt, går ikke kun ud over vedkommende selv, men kan også påvirke de omkringspisendes appetit. Derfor er det vigtigt, at du, så vidt tid og rammer gør det muligt, hjælper dem, der har svært ved at spise, med at komme godt gennem måltiderne.
Det vigtigste er, at du så vidt muligt er nærværende, rolig og tilstede sammen med beboeren under hele måltidet.
Læs konkrete råd til, hvordan du hjælper på næste faneblad.
Der er mere inspiration og viden at hente her hos Socialstyrelsen og Sundhedsstyrelsen.
Kontakt klinisk diætist Mona Mikkelsen 20 46 66 80 eller Jette Thomsen Fabricius 51 36 95 65, hvis du har brug for ekstra hjælpemidler.
Få gode idéer til samtaleemner under måltidet i afsnittet det sociale måltid.