Vælg hvilken kommune, du vil besøge

Tværfagligt samarbejde

Klinisk diætist

Favrskov Kommune tilbyder individuel diætbehandling ved klinisk diætist til borgere med særlige ernæringsmæssige behov og lægeordinerede diæter, for eksempel:

  • ​Undervægt/uplanlagt vægttab
  • Behov for sondeernæring/ernæringsdrikke
  • Tygge-synkebesvær
  • ​Småtspisende
  • Cøliaki
  • Laktoseintolerance

Læs mere om tilbuddet på Favrskov.dk

Omsorgstandpleje

Omsorgstandpleje er et tilbud til borgere, som ikke kan benytte almindelige tandplejetilbud

Omsorgstandplejen er for borgere, der er tilmeldt folkeregisteret i kommunen og som på grund af nedsat førlighed eller vidtgående fysisk eller psykisk handicap ikke kan komme til en almindelig tandlæge.

Som udgangspunkt tilbydes omsorgstandplejen af Favrskov kommunale Tandpleje, og der er indgået aftale med firmaet ”Hjemmetandlægen” om, at de udfører omsorgstandplejen for en del af de borgere, der er tilknyttet ordningen.

Omsorgstandpleje udføres efter aftale med borgeren og kan foregå både i borgerens hjem eller på klinik. Der er en årlig brugerbetaling, hvorefter alle nødvendige behandlinger er gratis.

Kontakt Visitationen for at høre nærmere om mulighederne for omsorgstandpleje.

Ingen træning uden ernæring

Mad og måltider med det rette indhold af protein og energi er vigtigt for at genopbygge og bevare sin muskelmasse. Når muskelmassen genopbygges, øges den fysiske funktionsevne.

Hvis man har tabt sig, og appetitten er lille, er det kun effektivt at træne, hvis man spiser mad nok. Maden skal være ekstra lækker og serveres i små portioner, så man får lyst til at spise. Læs mere om hvorfor ernæring er så vigtig under træning.

Eksempler på måltider efter træning:

Eksempel A:

  • 1 skive rugbrød
  • 1 æg eller 2 skiver pålæg
  • 1 banan
  • 1 stort glas mælk

Eksempel B:

  • 1 fuldkornsbolle
  • 2 skiver ost
  • 1 stort glas mælk

Eksempel C:

  • 1 banan
  • 30 mandler
  • 1 lille håndfuld rosiner
  • 1 stort glas mælk

Eksempel D:

Dysfagi

Nogle ældre kan have problemer med at tygge, synke og spise almindelig mad. Det kan for eksempel skyldes forskellige neurologiske sygdomme, kræft, infektioner, KOL, demens eller almen svækkelse pga. alderdom og sygdom.

Disse ældre har derfor behov for mad med tilpasset konsistens. Kontakt altid en ergoterapeut for vurdering af tygge-synkebesvær. Dette gør du via visitationen.

Symptomer på dysfagi kan være:

  • Rømmer sig eller hoster lige efter indtagelse af mad
  • Er lang tid om at synke mad og drikke
  • Får ændret stemme under eller efter indtagelse af mad og drikke
  • Får besværet åndedræt efter indtagelse af mad og drikke
  • Har smerter ved synkning af mad og drikke
  • Oplever uplanlagt vægttab

Tilpasset den enkelte

Det er vigtigt, at konsistensen af mad og drikke er tilpasset den enkelte ældres funktionsniveau og behov. Den rette konsistens, smag og udseende er helt afgørende for, om den ældre får spist og drukket nok. Læs mere om tygge-synkevenlig kost.

Tre niveauer af konsistens

Kost og væske med tilpasset konsistens er baseret på de samme principper som Kost til småtspisende.

Der er tre niveauer af madkonsistens:

  • Blød
  • Gratin
  • Cremet (retterne vælges og sammensættes ud fra individuel vurdering af råvarer og eksisterende retter sammen med en ergoterapeut)

Der er desuden tre niveauer af drikkekonsistens:

  • Let fortykket
  • Moderat fortykket
  • Meget fortykket

Kontakt diætisterne:

Klinisk diætist

Mona Mikkelsen

Tlf.: 20 46 66 80

Klinisk diætist

Jette Thomsen Fabricius

Tlf.: 51 36 95 65