Tænk tilbage på sidste gang, du sad til bords og hyggede dig over en middag med gode venner eller familie. Smagte maden godt? Hvor længe blev du siddende?
Overvej nu, om du ville have spist ligeså meget og havde siddet der ligeså længe, hvis de andre om bordet havde været fremmede eller mennesker, som du ikke følte dig så forbundet med.
Vi mennesker spiser ofte mere, når vi spiser sammen med andre – og særligt sammen med andre, som vi kender godt og holder af.
Omvendt spiser vi ofte mindre, hvis vi ikke bryder os om stemningen og det sociale samvær om bordet.
Kilde: Hentet direkte fra Måltidshåndbogen Bordplan
Kilde: Hentet direkte fra Måltidshåndbog Bordplan
Kilde: Hentet direkte fra Måltidshåndbog Bordplan
Særlige behov og udfordringer: Ældre på plejecentre kan nogle gange være så dårlige, at de ikke længere kan styre bestik og mad. Det kan være forbundet med stor skam ikke at kunne spise ”ordentligt”.
Disse ældre kan vælge at være hurtigt færdige med at spise for at undgå at udstille sig selv mere end højst nødvendigt. De får en dårlig måltidsoplevelse og når ikke at spise nok mad.
Andre beboere ved bordet kan miste appetitten, hvis en medbeboer spiser uappetitligt.
Det er derfor yderst vigtigt at yde ekstra hjælp til beboere, der har svært ved at spise selv under måltiderne og nøje overveje, hvor de skal sidde.
Behov for hjælp: Beboere, der har brug for hjælp til at spise, skal sidde ved siden af dig eller en kollega, så I kan være der under hele måltidet.
Kilde: Hentet direkte fra Måltidshåndbog Bordplan
Idéer til gode måltider fra Sundhedsstyrelsen
Se her, hvad du kan gøre for at skabe god stemning om måltidet.