Vælg hvilken kommune, du vil besøge

Anretning og servering

Fælleskøkkenet anbefaler, at der varieres imellem forskellige serveringsmetoder:

  • Fadservering på morgenbordet.
  • Morgenmadsbuffet.
  • Tallerkenanretning i spisestue.
  • Tallerkenanretning – hvis borgeren har lyst til at indtage morgenmaden privat.
  • Lav brunch til fødselsdag eller i weekenden.

Fælleskøkkenet anbefaler:

Veksel imellem serveringsmetoderne, så borgerne oplever variation i hverdagen.

  • fadservering, når borgeren selv kan, og for at opretholde kroppens fysiske kunnen.
    • tilbehør og det sidst pift skal også være en valgmulighed.
  • pålægsanretning uden pynt.
    • lav tilbehør som borgerne selv kan vælge.
  • pålægsanretning med pynt.
    • lav flotte håndmadder og smørrebrød med pynt.

Fælleskøkkenet anbefaler at variere imellem de forskellige serveringsforslag.

Fællesspisning

  • Fadservering – når borgeren selv kan, og for at opretholde fysisk kunnen. Tilbehør og det sidste pift skal også være en valgmulighed
  • Tallerkenanretning ved fællesspisning. Det kan opleves som at være på restaurant og at der kredses lidt ekstra.

Mad i egen bolig

  • Tallerkenanretning til borgeren der har lyst til at spise hos sig selv
    • husk at varme tallerkenen, så maden ikke opleves kold.

Fælleskøkkenet anbefaler, at der varieres imellem de forskellige serveringsmetoder:

  • Fadservering – når borgeren selv kan, og for opretholdelse af fysisk kunnen.
  • Tallerkenanretning – hvis borgeren ikke selv kan.
    • en tallerkenanretning kan også opleves som at gå på café, hvor man oplever en ekstra service.
  • Mellemmåltiderne svinger meget i karakter og derfor kan en kop varm kakao med flødeskum, et stykke chokolade eller frugt også serveres i borgerens private rum.

Husk at:

  • spørge hvad borgeren kunne tænke sig at spise – hver dag.
  • indtænke hverdagsrehabilitering og vedligeholdelse af kroppen i mad- og måltidssituationen.
  • sørge for at fordele måltiderne jævnt ud over hele dagen, så borgeren når at blive sulten inden næste måltid.
  • Inddrag hvis muligt borgeren i at være vært ved et måltid og dække bordet som skulle de selv have have gæster
  • Gør forskel på hverdag og weekend.
  • læs mere om servering, eller om Fælleskøkkenets madfilosofi Den gode hverdagsmad – måltidet er en del af rehabilitering og vedligehold af kroppen.