Vælg hvilken kommune, du vil besøge

Special kost

Kost til tygge-synke besvær

Borgere med tygge-synke besvær eller dysfagi kan have brug for mad i en anden konsistens.

Gratinkost og gelerugbrød er fremstillet af friske råvarer og leveres på frost fra produktionskøkkenet

Gratinkost er en blød, ensartet og cremet konsistens i fast form, der er let at tygge.

Dette er fx kød-, fisk- eller fjerkræspuré som gratin, kartoffelmos, sovs, grøntsagspuré som gratin.  Gratinkost anvendes i overgangen fra cremet konsistens som legeret suppe, til en mere fast konsistens, men som ikke kræver megen bearbejdning i munden.

Gratinkost leveres som en tre-rumsbakke eller kan bestilles separat, hvis der kun ønskes kød/fisk gratiner

Gelerugbrød er anrettet som almindeligt smørrebrød og kan fås i forskellige smagsvarianter. Gelerugbrød er et godt alternativt.

Gelerugbrød kommer i bakker med to varianter.

 

Enkelte borgere har brug for fedtreduceret kost evt. grundet overvægt eller sygdom.

Det varme måltid fra produktionskøkkenet:  Kilder til umættet fedt er fisk, avocado, oliven og olier

  • Magre kødtyper
  • Mager sovs fremstillet på skummetmælk
  • Magre desserter – mindre fløde
  • Flere grøntsager

Øvrige måltider

Fokus på drikkevarer
Fokus på pålægstyper og smørelse

Ved overvægt – fokus på mængder og sukkersødede drikke samt øget indtag af grøntsager.

 

Beriget kost er til de borgere, der har behov for mere energi og protein i kosten. Enten grundet sygdom eller manglende appetit

Det varme måltid beriges med Atpro 200 (protein) og maltodextrin ( energi/kulhydrat)

Eksempelvis: Kilder til mættet fedt er mælk, ost, smør og kød

  • Supper
  • Sovse
  • Desserter
  • Gryderetter

Der serveres:

  • Beriget kartoffelmos
  • Stuvede grøntsager
  • Ikke magert kød.
  • Fede mejeriprodukter ( sødmælk , fløde)

Maden leveres i en tre-rumsbakke fra produktionskøkkenet.
Øvrige måltider beriges af køkkenpersonalet på centeret ved behov.

 

Køkkenet laver mad til den enkelt beboer.

Som udgangspunkt skal der forelægge en ordination fra læge eller sygehus ved diætkost

Dette gælder eksempelvis

  • Diabeteskost
  • Laktosefri
  • Glutenfri
  • Trevlefri kost

Men… samtidig laves der også mad efter overbevisning.

  • Vegetarkost
  • Minus svin, okse, indmad, fisk, løg osv.

Hver enkelt borger vurderes og der arbejdes altid på at finde en løsning, så borgeren kan få sunde og nærende måltider, der passer til deres behov og præferencer. Næsten alt er muligt 😊

Produktionskøkkenet og det enkelte køkken hjælpes ad med at se på hele døgnets kost.

Ring hvis du er i tvivl.

 

Det Gode måltid i Rebild kommune er et tværfagligt samarbejde mellem Center Pleje Omsorg og Center Sundhed Kultur og Fritid.

Målet er at få mere fokus på måltidet, maden og ernæring

Måltidshåndbogen skal skabe en fælles forståelsesramme omkring Det gode måltid,  for alle som arbejder på kommunens ældrecentre.

Vil du vide mere om ernæring..Du

kan læse mere om specialdiæter her