Ved opvarmning gælder helt over ordnet hygiejne regler, som er opvarmning til 75 grader.
Derudover skal der ved afløsning i køkkenet følges følgende tilberednings procedure.
Kødet varmes i emballagen den er leveret i. Ovnen varmes op til 150 grader og kødet skal stå i ovnen 30-45 minutter. Tjek HUSK at prikke huller i filmen, inden maden sættes i ovnen.
Varm sovs, gryderet, suppe, grønsager på komfuret – så bliver det bedst Stegt fiskefilet, stegt sild og for eksempel snitzler og laksekotteletter placeres på bagepapir på bagepladen og varmes ved 170˚c i ca.5-8 min.
Ret | Antal grader
I damp ovn |
Tid (ca. tider) | Kan varmes i gryde på komfur |
Sovs | 150˚c | 45 min | X ca. 15 min |
Sammenkogte retter | 150˚c | 45 min | X ca. 15-20 min |
Stuvninger | 150˚c | 45 min | X ca. 15-20 min |
Mælkemad | 150˚c | 30 min | X ca 15 min |
Supper | 150˚c | 30 min | X ca 15 min |
Frugtsupper | 150˚c | 30 min | X ca. 15 min |
Kartofler | X 30-40 min | ||
Grøntsager | X 5 min | ||
Kød | 150˚c | 30 til 40 min | |
Kød (halvfyldte bakker) | 150˚c | 30 til 45 min. |
Paneret flæsk varmes ca. 10 min på bagepapir på bagepladen i alm. ovn ved 170˚c
Læg svær fra flæskesteg på bagepapir på bagepladen og varm ved 170˚c i ca. 15 min.
Husk at kogt, sprængt flæsk og kogt medisterpølse skal ikke varmes – det serverer du koldt med sennep til.
Husk!!! Tag en kontrol temperatur af maden efter opvarmning, inden den anrettes og serveres.
Et måltid handler ikke kun om den rette ernæring og mæthed. Men også nydelse, oplevelse og sanser.
Det er derfor vigtigt at tænke på anretning og servering, som del af maden fra produktionskøkkenet.
Sanserne svækkes i forbindelse med aldring og demens, hvilket gør det vigtig at give den lidt mere gas med anretning og farver.
For at gøre serveringen mere hjemligt er det vigtigt altid at anrette maden på fade eller tallerkner hvis der portionsserveres. Når maden serveres på fade, giver det den ældre en følelse af medbestemmelse og det gør det nemmere at give små afstemte portioner. Det kan i sidste ende bidrage til, at den ældre spiser mere.
Server gerne maden adskilt i små skåle som den ældre kan side og nippe af. Det fungerer godt med feks frugt, grønt og kiks.
Tips og tricks
Mad bliver først til ernæring og gør gavn, når den ender i maven.
Derfor er det vigtigt som pleje-og køkkenpersonale at have fokus på hele processen fra tilberedning til tom tallerken.
Dejlig mad kan blive ødelagt at for lang tid i ovnen og en kedelig sovs kan piftes op med lidt fløde og krydderier.
Vores bøn til dig-
Smag og kik på maden før den serveres. På den måde følges Det gode måltid til dørs.
Vil du have inspiration til maden og måltiderne. Kan du finde mere her