Opvarmning og anretning
Sådan varmer du maden op.
Ved opvarmning gælder helt over ordnet hygiejne regler, som er opvarmning til 75 grader.
Derudover skal der ved afløsning i køkkenet følges følgende tilberednings procedure.
Opvarmning af hele stykker kød i almindelig ovn:
Kødet varmes i emballagen den er leveret i. Ovnen varmes op til 150 grader og kødet skal stå i ovnen 30-45 minutter. Tjek HUSK at prikke huller i filmen, inden maden sættes i ovnen.
Varm sovs, gryderet, suppe, grønsager på komfuret – så bliver det bedst Stegt fiskefilet, stegt sild og for eksempel snitzler og laksekotteletter placeres på bagepapir på bagepladen og varmes ved 170˚c i ca.5-8 min.
Ret | Antal grader
I damp ovn |
Tid (ca. tider) | Kan varmes i gryde på komfur |
Sovs | 150˚c | 45 min | X ca. 15 min |
Sammenkogte retter | 150˚c | 45 min | X ca. 15-20 min |
Stuvninger | 150˚c | 45 min | X ca. 15-20 min |
Mælkemad | 150˚c | 30 min | X ca 15 min |
Supper | 150˚c | 30 min | X ca 15 min |
Frugtsupper | 150˚c | 30 min | X ca. 15 min |
Kartofler | X 30-40 min | ||
Grøntsager | X 5 min | ||
Kød | 150˚c | 30 til 40 min | |
Kød (halvfyldte bakker) | 150˚c | 30 til 45 min. |
Varm på bageplade i ovnen.
Paneret flæsk varmes ca. 10 min på bagepapir på bagepladen i alm. ovn ved 170˚c
Læg svær fra flæskesteg på bagepapir på bagepladen og varm ved 170˚c i ca. 15 min.
Husk at kogt, sprængt flæsk og kogt medisterpølse skal ikke varmes – det serverer du koldt med sennep til.
Husk!!! Tag en kontrol temperatur af maden efter opvarmning, inden den anrettes og serveres.
Anretning
Et måltid handler ikke kun om den rette ernæring og mæthed. Men også nydelse, oplevelse og sanser.
Det er derfor vigtigt at tænke på anretning og servering, som del af maden fra produktionskøkkenet.
Sanserne svækkes i forbindelse med aldring og demens, hvilket gør det vigtig at give den lidt mere gas med anretning og farver.
For at gøre serveringen mere hjemligt er det vigtigt altid at anrette maden på fade eller tallerkner hvis der portionsserveres. Når maden serveres på fade, giver det den ældre en følelse af medbestemmelse og det gør det nemmere at give små afstemte portioner. Det kan i sidste ende bidrage til, at den ældre spiser mere.
Server gerne maden adskilt i små skåle som den ældre kan side og nippe af. Det fungerer godt med feks frugt, grønt og kiks.
Tips og tricks
- Server gerne maden på fade og skåle i forskellige str.
- Hvis der anvendes varmekasser til at holde maden varm, så tilstræb at disse ikke kommer ind i spisesalen.
- Anret altid maden på fade og server ikke maden i den stålcontainer, der er anvendt til at varme maden i.
- Server gerne maden med lidt pynt, det kan være drys af krydderurter, salat på fadene eller tomat og peberfrugt skåret dekorativt.
- Tænk over tallerkenstørrelsen, når der serveres mad. En meget fyld tallerken virker mere uoverskuelig
- Synlig gøre hvordan der kan anrettes med billeder
Tips og tricks
- Server maden i sin helhed og anrettet, skær ikke maden ud inden den ældre ser den.
- Servere gerne maden med et drys krydderi. Det kan f.eks. være en tartelet med et drys paprika og en lille dusk persille.
- Undersøgelser viser, at ældre spiser mere, når madens farve er i kontrast med service. Prøv at tænke over det, når du vælger tallerkner og fade.
- Dæk bordet med farver, gerne dug og servietter med farver.
- Dekorer bordet med blomster i fine farver.
- Det øger appetitten, hvis bordet er dækket med små skåle, det kan f.eks. være tilbehør i form at asier, rødkål og syltet agurker.
- Mellemmåltiderne er vigtige hos den ældre småspisende. Spred gerne hovedmåltiderne, så der både er plads til at samle appetit og mellemmåltider.
- Vær opmærksom på borgerens siddestilling.