Måltidets rammer

De fysiske og sociale rammer om måltidet har betydning for borgerens livskvalitet, sundhed og ernæringstilstand.

På plejecentrene fungerer medarbejderne som måltidsværter og har den pædagogiske opgave med at skabe rammerne om et godt og hyggeligt måltid. Der er særligt fokus på nærvær og omsorg, god stemning, inddragelse, borddækning og anretning. Mærkedagskassen bruges som et redskab til at vække minder og igangsætte gode samtaler og historiefortællinger.

Ældre der skræller kartofler og får en kop kaffe

Der er mulighed for at deltage i aktiviteter omkring måltidet og dette kan være med til at skabe glæde og understøtte et aktivt liv.

Der er fokus på måltidet, f.eks. ved at tale med borgeren om maden, ved at spørge ind til præferencer omkring anretning og servering, og ved at støtte borgeren med at bestille varer.

Ældre der hyggesnakker ved spisebordet

Samvær og fællesskab kan øge livskvaliteten. Derfor skabes der muligheder for at dele måltidet med andre. Borgere og pårørende er velkomne til at spise i caféerne tilknyttet plejecentrene.