Dysfagi

 Definition

  • ”Dys” betyder svær
  • ”Fagi” betyder at spise

Det betyder at det kan være svært for borgere med dysfagi at spise og drikke forskellige føde- og drikkevarer.

Dysfagi er hyppigt forekommende hos borgere med neurologiske lidelser, cancer, demens og hos ældre borgere.

Ved tegn på dysfagi

Hvis der opleves et eller flere tegn på dysfagi, er det vigtigt at der bliver lavet en vurdering af hvilken konsistens borgeren bør tilbydes.

Det vil altid være individuelt hvilken konsistens borgeren skal tilbydes og skal altid vurderes af en ergoterapeut, når konsistensniveauet fastlægges, samt hvis der er behov for justeringer.

Det er vigtigt, at konsistensen af mad og drikke er tilpasset den enkelte borgers funktions- og ernæringsbehov for at sikre tilstrækkelig indtagelse af energi og protein.

Der findes 3 typer af kost med modificeret konsistens:

  • Blød kost
  • Gratin kost
  • Cremet kost

 

Drikkevarer

Fortykningsmiddel til drikke er tilegnet personer, som har vanskeligt ved at indtage tyndtflydende mad og drikke. Det er takket være fortykningsmidler muligt for personer med synkebesvær at indtage både kolde og varme retter og drikke.

Behovet for fortykkelsesmiddel vurderes altid af en ergoterapeut.

Vejledning til brug af fortykkelsesmidler findes HER (på siden vælges fanen “Fortykningsmidler”)

Blød kost

Blød kost kræver næsten fuldstændig tyggefunktion, en fuldstændig tungefunktion samt en normal synkefunktion

  • Maden skal være blød og saftig.
  • Den skal være let at dele eller mose med en gaffel.
  • Ingredienserne skal være naturligt bløde eller tilberedes, så de får en blød konsistens. Koges, dampes, bages, hakkes eller steges let uden, at der dannes skorpe

 

 

Gratin kost

Gratin kost kræver nogen tyggefunktion, nogen tungetransport og spontan synkning. Det er primært tungen, der benyttes til at bearbejde maden og blande den med spyt.

  • Maden skal være blød, ensartet og sammenhængende i konsistens, der er let at tygge og som uden anstrengelse danner en fødebolle.
  • Alle ingredienser og råvarer skal være findelte og purerede før tilberedning. Ingen klumper, hårde skorper og sej/klistret konsistens.
  • Er fast i konsistens, som f.eks. en æggestand og holder formen på tallerkenen. Skal kunne spises med en gaffel.

Gratin kost kombineres ofte med ernæringsdrikke eller sondeernæring.

tallerken med blød mad

 

Cremet kost

Cremet kost kræver ikke tyggefunktion, men nogen tungefunktion og spontan eller faciliteret synkning.

  • Maden har en tyk, cremet, ensartet, fugtig og sammenhængende konsistens, som uden anstrengelse danner en fødebolle
  • Alle ingredienser skal være naturligt cremede eller pureres til en cremet konsistens uden klumper
  • Holder sin sammenhængende form på en ske og flyder ikke sammen på en tallerken og skal spises med ske

Cremet kost kombineres altid med sondeernæring eller ernæringsdrikke.

På billedet er illustreret hvordan man tjekker om konsistensen er cremet