Randers Byråd har vedtaget, at kommunen skal gå foran og række ud efter verdensmålene sammen med både offentlige institutioner, borgere, organisationer og erhvervsliv. I 2021 gik byen sammen om at arrangere en verdensmålsfestival. Målet med festivalen var at synliggøre og skabe et bedre kendskab til verdensmålene, og klæde den enkelte på til at kunne handle for en bæredygtig fremtid.
Arbejdet med at nå FN’s 17 Verdensmål er forankret organisatorisk flere forskellige steder i Randers Kommune alt efter hvilket mål, der er tale om at nå. Mens arbejdet med at nå mål inden for klima er forankret i Udvikling, Miljø og Teknik, så er andre mål som at fremme sundhed forankret i forvaltningsområdet Sundhed og Omsorg.
Randers Kommunes køkkener har deltaget i et økologi-projekt 2015-2017, hvor målsætningen var at opnå 30 procent økologi i løbet af de to år, projektet varede. Det har betydet et større samarbejde internt og højere faglighed i dagligdagen i køkkenerne, da det forudsætter at en større andel af maden laves fra bunden. Der er desuden større fokus på kvaliteten af produkterne.
Man kan læse mere om økologi-omlægning i Randers Kommune HER
Mange vil nok mene, at grøntsagerne og frugter smager bedre og af mere, når de er i sæson. Råvarerne er ofte også billigere, når de er i sæson, fordi udbuddet stiger og råvarerne ikke skal importeres.
Se de forskellige grøntsager og frugter i sæson HER
Madspild er:
Madspild er at smide mad ud, fordi det har været på bordet.
Madspild er at skubbe madvarer bagud i køle- og køkkenskabe og sætte nye indkøb forrest.
Madspild er at lægge nye varer i fryseren, før de gamle af samme slags er brugt.
Madspild er at smide den sidste rest i en tube, bøtte eller flaske ud, selv om indholdet er godt nok.
Madspild er at fjerne og kassere for mange yderlag af salat, kål, løg og lignende.
Madspild er kun at bruge lige netop den del af en vare, som står i opskriften og kassere resten.
Madspild er at smide mad ud, som er opbevaret forkert og derfor er blevet muggent, råddent, for tørt og lignende.
Madspild er at smide kød, rødder og knolde ud, som man har kogt suppe på.
Man skal købe dét, man har brug for og bruge dét, man har købt – og tænke i opbrug i stedet for forbrug.
Man kan læse mere om madspild og udnyttelse af rester HER
Vores ressourcer skal ikke bare brændes af eller graves ned. Derfor skal vi alle sortere.
Mængden af madaffald fra husholdninger er faldet med 30% i forhold til 2018 pga. mindre madspild. 90 % af madaffaldet indsamles og genanvendes.
Find en detaljeret oversigt til affaldssortering HER.
Bakkerne, som maden leveres i fra Madservice, er fremstillet i Danmark og består af 80 % genbrugsplast.
Plasten bør ved bortskaffelsen sorteres, som hård plast og kan derved genbruges uendeligt.