Bæredygtige tiltag

Randers Byråd har vedtaget, at kommunen skal gå foran og række ud efter verdensmålene sammen med både offentlige institutioner, borgere, organisationer og erhvervsliv. Det skal i 2021 blandt andet ske ved, at byen går sammen om at arrangere en verdensmålsfestival. Målet med festivalen er at synliggøre og skabe et bedre kendskab til verdensmålene, og klæde den enkelte på til at kunne handle for en bæredygtig fremtid. En sol med solbriller på

Arbejdet med at nå FN’s 17 Verdensmål er  forankret organisatorisk flere forskellige steder i Randers Kommune alt efter hvilket mål, der er tale om at nå. Mens arbejdet med at nå mål inden for klima er forankret i Udvikling, Miljø og Teknik, så er andre mål som at fremme sundhed forankret i forvaltningsområdet Sundhed og Omsorg.

 

Hvorfor er det en god ide at spise sæsonens grøntsager og frugter?

Mange vil nok mene, at grøntsagerne og frugter smager bedre og af mere, når de er i sæson. Råvarerne er ofte også billigere, når de er i sæson, fordi udbuddet stiger og råvarerne ikke skal importeres.peberfrugter

Se de forskellige grøntsager og frugter i sæson HER

 

 

Randers Kommunes køkkener har deltaget i et økologi-projekt 2015-2017, hvor målsætningen var at opnå 30 procent økologi i løbet af de to år, projektet varede. Det har betydet et større samarbejde internt og højere faglighed i dagligdagen i køkkenerne, da det forudsætter at en større andel af maden laves fra bunden. Der er desuden større fokus på kvaliteten af produkterne.

Man kan læse mere om økologi-omlægning i Randers Kommune HER

Økologimærket

Madspild er:

  • at smide mad ud, som kunne have været spist af en selv eller andre. 
  • at købe mere ind, end man reelt har brug for.
  • at kassere et stykke frugt, fordi det er lidt rynket, er blevet stødt eller har en plet. Skær i stedet

skurv og pletter af. Brug også resten af frugten til frugtsalat

eller smoothies.

 

 

Madspild er at smide mad ud, fordi det har været på bordet.

Stil kun så meget på bordet, som bliver spist op. Køl eller frys

det varme mad ned hurtigst muligt.

 

 

Madspild er at skubbe madvarer bagud i køle- og

køkkenskabe og sætte nye indkøb forrest. Tjek indholdet

af dit køle- og køkkenskab, inden du køber ind. Køb ikke nyt,

før det gamle er brugt op.

 

 

Madspild er at lægge nye varer i fryseren, før de gamle

af samme slags er brugt. Sæt dato på frostvarer med tydelig

og synlig skrift på emballagen.

 

 

Madspild er at smide den sidste rest i en tube, bøtte eller

flaske ud, selv om indholdet er godt nok. Op til 25% af maden

går til spilde i uhensigtsmæssig emballage. Brug indholdet op,

inden du køber nyt. Stil ketchupflasken på hovedet, så det sidste

er nemt at få ud. Kør en næsten tømt tube fra bund mod top over

en bordkant. Skær remouladeflasken op for at få det sidste ud.

 

 

Madspild er at fjerne og kassere for mange yderlag af salat,

kål, løg og lignende. Skyl grøntsagerne frem for at skære dig

ind til den ’rene’ kerne.

 

 

Madspild er kun at bruge lige netop den del af en vare,

som står i opskriften og kassere resten. Planlæg din

madlavning med brug af rester af både råvarer og tilberedte

emner.

 

 

Madspild er at smide mad ud, som er opbevaret forkert

og derfor er blevet muggent, råddent, for tørt og lignende.

Hvis der ikke er angivet tip om opbevaring på det, man køber, så

bør man spørge i butikken. Det er ikke flovt at spørge – det er

mere flovt at lade være.

 

 

Madspild er at smide kød, rødder og knolde ud, som man har

kogt suppe på. Man kan blende suppeurterne til en sauce

og skære reelt kød i tern, som kan komme i suppen.

 

 

Man skal købe dét, man har brug for og bruge dét, man har

købt – og tænke i opbrug i stedet for forbrug. Med lidt større

viden på rygraden og kreativ udnyttelse af maden kan små skridt

gøre en stor forskel og i sidste ende give store besparelser.”

siger Nethe Plenge.