Project Description

Mad
Måltider
ERNÆRING
ØKONOMI
HYGIEJNE
Værktøjer

Måltidets 10 bud

Måltidets 10 bud

– på hvordan måltidsoplevelsen kan blive en stjernestund for både beboere og ansatte

De 10 bud er udviklet af Glostrup Hospitals Centralkøkken og kan hentes og printes her.

  1. Spisestuen er hyggelig, opryddet og indbydende – bordene tørret af, stole sat ind til bordene og beskidt service sat til opvask.
  2. Der er luftet ud lige op til måltidet.
  3. Dagens menuplan er synlig for patienterne på bordene og køleskabet.
  4. Plejepersonalet har orienteret sig i dagens retter og diæter, så de ved, hvem der skal tilbydes hvad fra menuen.
  5. Dagens retter er anrettet pænt og indbydende på buffeten – supper og saucer er i terriner.
  6. Dagens menu bliver præsenteret fra buffeten af plejepersonalet, inden serveringen går i gang.
  7. Der lægges dækkeserviet i bunden af bakken, hvis der er tale om bakkeservering, og vedlægges mundserviet ved tallerkenen.
  8. Maden anrettes pænt og indbydende på tallerkenen til patienten – husk ikke for store portioner til småtspisende.
  9. Der er ro i spisestuen – dvs. TV og radio er slukket.
  10. Alle tilbydes en ekstra portion, så ingen går sultne fra bordet.

Glostrups projekt

De 10 bud er en del af projekt “Måltidsoplevelse” på Glostrup Hospital.

Projektets formål var at finde ud af, hvad der er med til at skabe gode måltider. Læs alle resultaterne her.

< Tilbage til forrige side

Bedre måltider

Bedremaaltider.dk er et godt sted at hente mere inspiration til gode måltider. Her kan du læse om forskellige projekter rundt om i Danmark, som har fokus på at skabe bedre måltider for ældre. Bag idébanken står:

  • Sundhedsstyrelsen
  • Miljø- og Fødevareministeriet
  • Fødevarestyrelsen
  • Madkulturen
  • Kost- og Ernæringsforbundet

De 3 måltidsråd

Måltidstænketanken nedsat af Madkulturen har formuleret 3 måltidsråd. De lyder sådan her:

  • Lær at lave mad – og lær det fra dig
  • Brug råvarer – og køb ind med ansvar for mennesker, dyr og klode
  • Spis sammen med andre – og nyd samværet og måltidet