Project Description

Mad
Måltider
ERNÆRING
ØKONOMI
HYGIEJNE
Værktøjer

Grundlager for tilsmagning

Når du skal tilsmage maden ved hjælp af smagskompasset, er det vigtigt, at du har forskellige ingredienser for hver af de fem grundsmage: Sødt, surt, salt, bittert og umami.

På fanebladene her finder du inspiration til ingredienser, der repræsenterer de fem grundsmage samt det stærke.

Sødt

  • Sukker
  • Florsukker (til glasur)
  • Mørk farin
  • Honning
  • Vaniljesukker.

Når du skal tilsmage maden ved hjælp af smagskompasset, er det vigtigt, at du har forskellige ingredienser for hver af de fem grundsmage: Sødt, surt, salt, bittert og umami.

På fanebladene her finder du inspiration til ingredienser, der repræsenterer de fem grundsmage samt det stærke.

Surt

  • Citroner (evt citronsaft på flaske)
  • Æbleeddike
  • Balsamico
  • Cremefraiche (til dressinger og dips)
  • Skyr (til dressinger og dips)
  • Syltede asier (husk lagen kan også bruges som eddike)
  • Syltede rødbeder (husk lagen kan også bruges som eddike)
  • Syltede græskar (husk lagen kan også bruges som eddike)

Når du skal tilsmage maden ved hjælp af smagskompasset, er det vigtigt, at du har forskellige ingredienser for hver af de fem grundsmage: Sødt, surt, salt, bittert og umami.

På fanebladene her finder du inspiration til ingredienser, der repræsenterer de fem grundsmage samt det stærke.

Salt

  • Almindeligt salt
  • Soya

Når du skal tilsmage maden ved hjælp af smagskompasset, er det vigtigt, at du har forskellige ingredienser for hver af de fem grundsmage: Sødt, surt, salt, bittert og umami.

På fanebladene her finder du inspiration til ingredienser, der repræsenterer de fem grundsmage samt det stærke.

Umami

  • Hønsebouillon – terninger eller på flaske
  • Oksebouillon – terninger eller på flaske
  • Grøntbouillon – terninger eller på flaske
  • Ristede løg
  • Tørrede svampe
  • H.P. Sauce
  • Engelsk Sauce

Vegetariske råvarer og produkter som indeholder umami:

  • Forskellige former for bønner som udblødt og kogt (bruges til spreads)
  • Svampe, fx sauterede
  • Tomatpure.

Når du skal tilsmage maden ved hjælp af smagskompasset, er det vigtigt, at du har forskellige ingredienser for hver af de fem grundsmage: Sødt, surt, salt, bittert og umami.

På fanebladene her finder du inspiration til ingredienser, der repræsenterer de fem grundsmage samt det stærke.

Bittert

  • Kakao
  • Olivenolie
  • Krydderurter og krydderier kan også, udover aroma, tilføje bitre smage
  • Valnødder

Når du skal tilsmage maden ved hjælp af smagskompasset, er det vigtigt, at du har forskellige ingredienser for hver af de fem grundsmage: Sødt, surt, salt, bittert og umami.

På fanebladene her finder du inspiration til ingredienser, der repræsenterer de fem grundsmage samt det stærke.

Stærkt

  • Peber
  • Rå løg – finthakket rå løg er med til at give skarphed fx i en kartoffelsalat
  • Hvidløg
  • Ingefær (til at rive i æblegrøden, eller i en salat af fintsnittet krammet kål med salt og sukker)
  • Dijonsennep
  • Cayennepeber
  • Et brev med peberrodspure (på køl), kan holde rigtig længe i køleskabet

< Tilbage til forrige side

Krydderier

Tørrede krydderier giver dejlig aroma til maden. Det er en god idé altid at have disse på lager:

  • Karry
  • Røget paprika
  • Tørret dild
  • Timian
  • Tørret chili

Smagskompasset

Læs mere om smagskompasset her