Vælg hvilken kommune, du vil besøge

Grundlager for tilsmagning

Når du skal tilsmage maden ved hjælp af smagskompasset, er det vigtigt, at du har forskellige ingredienser for hver af de fem grundsmage: Sødt, surt, salt, bittert og umami (og stærkt).

På fanebladene her finder du inspiration til ingredienser, der repræsenterer de fem grundsmage samt det stærke.

Sødt

  • Sukker
  • Florsukker (til glasur)
  • Mørk farin
  • Honning
  • Vaniljesukker.

Surt

  • Citroner (evt citronsaft på flaske)
  • Æbleeddike
  • Balsamico
  • Cremefraiche (til dressinger og dips)
  • Skyr (til dressinger og dips)
  • Syltede asier (husk lagen kan også bruges som eddike)
  • Syltede rødbeder (husk lagen kan også bruges som eddike)
  • Syltede græskar (husk lagen kan også bruges som eddike)

Salt

  • Almindeligt salt
  • Soya

Bittert

  • Kakao
  • Olivenolie
  • Krydderurter og krydderier kan også, udover aroma, tilføje bitre smage
  • Valnødder

Umami

  • Hønsebouillon – terninger eller på flaske
  • Oksebouillon – terninger eller på flaske
  • Grøntbouillon – terninger eller på flaske
  • Ristede løg
  • Tørrede svampe
  • H.P. Sauce
  • Engelsk Sauce

Vegetariske råvarer og produkter som indeholder umami:

  • Forskellige former for bønner som udblødt og kogt (bruges til spreads)
  • Svampe, fx sauterede
  • Tomatpure.

Stærkt

  • Peber
  • Rå løg – finthakket rå løg er med til at give skarphed fx i en kartoffelsalat
  • Hvidløg
  • Ingefær (til at rive i æblegrøden, eller i en salat af fintsnittet krammet kål med salt og sukker)
  • Dijonsennep
  • Cayennepeber
  • Et brev med peberrodspure (på køl), kan holde rigtig længe i køleskabet

Krydderier

Tørrede krydderier giver dejlig aroma til maden. Det er en god idé altid at have disse på lager:

  • Karry
  • Røget paprika
  • Tørret dild
  • Timian
  • Tørret chili