Vælg hvilken kommune, du vil besøge

Diabetes

Mand, der er glad og sidder og spiser et måltidNår man har diabetes, er ernæring en vigtig del af behandlingen. Det man spiser, kan være med til at forebygge og behandle de komplikationer, der kan opstå i forbindelse med diabetes. Det gælder både for de akutte udsving i blodsukkeret og de kroniske senkomplikationer, der kan forekomme.

2 typer af diabetes

Man skelner mellem to typer af diabetes – type 1 og type 2.

Type 1: Kroppen producerer ikke selv insulin, og man er derfor nødt til at indsprøjte den livsvigtige insulin i kroppen. Her kan det, man spiser, være med til at stabilisere blodsukkeret.

Type 2: Kroppen formår ikke at udnytte insulinet så godt som ellers, og den producerer måske heller ikke nok insulin. Det betyder, at sukkerstofferne forbliver i blodbanen, og giver forhøjet blodsukker i stedet for at blive til energi. Målet er her at sænke blodsukkeret.

Ved begge typer af diabetes er det godt at have fokus på mængden og typen af kulhydrat, der indtages samt måltidsmønsteret.

Du kan læse mere om kost og diabetes i den nationale kosthåndbog.

Materialer om forebyggelse af gener og følgesygdomme

KL og Sundhedskartellet har udviklet en række foldere, infografikker og videoer, som fagprofessionelle kan bruge til borgere, der har diabetes. Materialerne sætter fokus på, hvordan borgerene kan forebygge gener og følgesygdomme.

Se materialerne her

 

Kilde: Hentet fra Måltidshåndbogen Diabetes

Kostanbefalinger til borgere med diabetes

I hovedtræk er kostanbefalingerne de samme for type 1 og type 2. Har borgeren en normal appetit, kan de officielle kostråd til 65+ danskere følges.

Nogle borgere med diabetes vil i perioder være småtspisende, mens andre vil være overvægtige. Her er det nødvendigt at tage højde for kostråd, der er tilpasset dette.

Den småtspisende med diabetes

Principperne for den småtspisende med diabetes er:

  • Mere fedt og protein.
  • Færre kostfibre.
  • Øg evt. sukkerindholdet i kosten, HVIS det er medvirkende til, at borgeren spiser og drikker mere.
  • Øg antallet af måltider til 7-8 måltider om dagen efter behov og appetit.

Den overvægtige med diabetes

Principperne for den overvægtige med diabetes er:

  • Højt indtag af kostfibre
  • Højt indtag af protein
  • Max 10 g fedt pr. 100 g i kød og pålæg
  • Max 17 g fedt (30+) pr. 100 g i ost
  • Max 0,7 g fedt i mælk
  • Max 1,5 g fedt i syrnede mælkeprodukter
  • Max 5 g fedt i dressing og sovs
  • Sukkerfrie drikke

Du kan læse mere om kost og diabetes i den nationale kosthåndbog.

 

Kilde: Hentet fra Måltidshåndbogen Diabetes

Fysisk aktivitet og diabetes

Generelt er fysisk aktivitet godt for ældre beboere med diabetes. Fysisk aktivitet er med til at bibeholde muskelmasse længst muligt.

Samtidig er fysisk aktivitet en vigtig faktor i forhold til at kunne stabilisere blodsukkeret. Det skyldes, at fysisk aktivitet får blodsukkeret til at falde.

 

 

Kilde: Hentet fra Måltidshåndbogen Diabetes