Project Description

Mad
Måltider
ERNÆRING
ØKONOMI
HYGIEJNE
Værktøjer

Borddækning

Hvordan bordet er dækket, har betydning for måltidsoplevelsen

Forestil dig dit spisebord derhjemme lige før et måltid. Hvordan ser det ud? Hvad gør bordet indbydende, så du får lyst til at sætte dig, slappe af og nyde din mad?

Forestil dig nu spisebordet i de ældres hjem – din arbejdsplads. Er der idéer fra dit eget spisebord derhjemme, som du kan bruge til at gøre de ældres spisebord hyggeligt og indbydende?

Hverdagen på et plejecenter er ofte travl. Heldigvis kan små ting ofte gøre en stor forskel, når det kommer til at dække et indbydende bord, vække de ældres appetit og gøre måltidet til en stjernestund.

Idéer til borddækning

På fanebladene her er en række idéer til borddækning, som du kan bruge som inspiration, når tiden er til det. Det kan nemlig være sundt og sjovt for både ansatte og ældre at bryde med hverdagens rutiner, og gøre noget særligt ud af borddækningen.

Samtidig skal du huske, at det vigtigste for et vellykket måltid er nærvær. Læs mere om stemningen ved bordet her.

Service og servietter er vigtige for måltidsoplevelsen

  • Service og bestik: Brug smukt porcelæn, hvis I har det. En idé er at opfordre beboerne til selv at tage service med. Måske har de smukt service, der har en historie, som der kan tales om ved bordet under måltidet.
  • Servietter: Brug gerne papirservietter i flotte farver. Bruger beboere hagesmæk normalt, brug da en stofserviet i stedet, da det minder mindre om en institution.
  • Foldede servietter: Hvis der er tid, kan det gøre bordet ekstra festligt, hvis servietterne er foldede. Kender du en sjov eller flot servietfoldning? Måske dine kolleger gør? På servietfoldning.dk findes videoer, der viser, hvordan du kan folde servietter på mange måder. Bare husk, at det skal være til at folde sevietterne ud igen for beboerne, når de skal bruge dem under måltidet.
  • Servietringe: Overvej at få lavet servietringe med navn og billede, så det er nemt for beboerne at finde deres plads ved bordet. Alternativt kan bordkort bruges.

Pynt er dekorativt og kan samtidig være stof til samtale

  • Dug: Dæk op med dug og servietter – det skaber en særlig og festlig stemning om bordet.
  • ”Levende lys”: Stearinlys på bordet skaber en hyggelig hjemlig stemning. På grund af brandfare er det dog bedre at bruge batteridrevne fyrfadslys, der også giver et hyggeligt skær.
  • Pynt: Der er mange ting, der kan pynte på et bord og gøre borddækningen festlig. Benyt højtider og mærkedage til at pynte op med særlig pynt. Alt efter årstid kan du finde ting i naturen, der kan pynte. Det kan også være, at beboere sammen med fysioterapeuter/ergoterapeuter kan finde ting på deres træningsture udenfor:
  • Sommer: Blomster, grene, små sten, skaller fra stranden, sæsonens grøntsager
  • Efterår: Kogler, kastanjer, nødder, blade, sten, æbler, græskar
  • Vinter: Kogler, gran, nødder, kål
  • Forår: Blomster, grene, små sten
  • Menukort: Sæt små tavler eller kort på bordene, hvor dagens menu står skrevet. De ældre kan nå at sidde og glæde sig til maden, inden den serveres, hvilket både vækker appetitten og giver anledning til samtale om bordet.

Serveringsfade og skåle er mere festlige end beholdere og bakker

  • Bakker: Servér kun mad på serveringsbakker, når det er den eneste mulighed. Bakker skaber distance, når alle sidder med hver deres lille ”ø”. Læs mere om idéer til bakkeservering.
  • Serveringsfade: Nogle steder kan det være en god idé at anrette maden på serveringsfade af porcelæn. Andre steder er det en bedre løsning for beboerne, at du tallerkenanretter maden. De beholdere, som maden kommer i fra Byens Køkken, er ikke egnede til servering, heller ikke enkeltportionerne med diæter. Er du i tvivl, er du altid velkommen til at kontakte din mad- og måltidsmentor.

Den ene afdeling på Øst 1 er begyndt at servere maden i skåle på bordene i stedet for at øse op på tallerkenerne fra rulleborde. Medarbejderne oplever, at beboerne spiser mere. “De hapser lige en kartoffel mere”.

 

 

< Tilbage til forrige side

Jeres beboeres evner og behov

Der er ingen rigtige eller forkerte måder at dække et bord på. Hvert sted har forskellige beboere, som der skal tages hensyn til.

Prøv jer frem og del gerne gode idéer med jeres kolleger på Inspirationshjørnet.

“Hapser lige én mere”

Den ene afdeling på Øst 1 er begyndt at servere maden i skåle på bordene i stedet for at øse op på tallerknerne fra rulleborde. Medarbejderne oplever, at beboerne spiser mere. “De hapser lige en kartoffel mere”.