Vælg hvilken kommune, du vil besøge

Væk sanserne

Hvorfor er det vigtigt at vække sanserne?

Sanserne er menneskets forbindelse til verden. Vi ser, hører, dufter, rører og smager på verden hele tiden. For ældre, hvor hukommelsen er begyndt at svigte, betyder sanseoplevelser i hverdagen ekstra meget. En god oplevelse her og nu er guld værd, også selv om nogle beboere ikke kan huske den, når de lægger sig til at sove om aftenen.

Hvad kan du gøre?

Mange beboere er ikke særligt mobile og sidder meget af dagen i deres stue eller i fællesrummet. Det er derfor en god idé, at du og dine kolleger er opmærksomme på, hvilke lyde, dufte og synsoplevelser, de ældre får i løbet af dagen. Se konkrete idéer til, hvad du kan gøre, under fanebladet Idéer.

Det er meget individuelt, hvordan beboerne oplever verden. Deres sanser kan være virksomme i forskellig grad. Nogle hører ikke så godt, men har en god lugtesans, mens andre har en intakt smagssans, men kan ikke se så godt længere.

Husk at tage højde for dette, når du ønsker at give den enkelte en god sanseoplevelse.

Glad mand der spiserMåltidet som sanseoplevelse

Måltidet er et godt sted at starte, hvis du vil give beboerne en sanseoplevelse, da maden taler til alle sanser og især smagssansen. Vær opmærksom på, at der ikke er for mange forstyrrende elementer under måltidet, da disse kan være med til at skabe uro.

Nogle beboere vil nyde selv at kunne tilsætte ekstra smag til smørrebrødet, pålægssalaten eller den lune ret. Det kan være med til, at de spiser mere, når de selv kan vælge ekstra tilbehør eller smagsgivere til maden og derved påvirke oplevelsen. Læs mere om individuel tilsmagning.

 

Dufte vækker minder

Dufte er særligt vigtige. Lugtesansen betyder mere, end de fleste aner for vores erindring og oplevelser. Især minder fra langt tilbage kan komme frem ved dufte.

Ved at stimulere lugtesansen vækkes appetitten, og det kan være givende især for de småtspisende, hvis de via dufte kan få appetit til at få lidt ekstra ned.

Har en beboer nedsat lugtesans, vil det have indflydelse på hans eller hendes oplevelse af maden.

Sådan er det at mangle lugtesansen

Prøv at gøre følgende:

  1. Hold dig for næsen
  2. Tag et basilikumsblad (eller andre krydderurtsblade) i munden
  3. Tyg lidt
  4. Giv slip på næsen
  5. Hvad oplever du?

Idéer til hvordan du vækker sanserne

  • Duften af kaffe om morgenen – stil kaffemaskinen så tæt på spisebordet som muligt. Du kan også pynte morgenbordet med glas med kaffebønner, der afgiver en dejlig kaffeduft.
  • Ristet brød – stil brødristeren så tæt på spisebordet som muligt, evt. helt inde på bordet. Vær opmærksom på, om det udgør en risiko for de beboere, der sidder tæt på. Brug evt resterne af brød fra dagen før, endeskiver el. lign.
  • Krydderurter i potter i vindueskarmen spreder også friske, krydrede dufte.
  • Bagning spreder altid skøn duft, hvad enten det er brød, boller eller kage. Især bagværk med kanel, som fx kanelsnegle, skaber en hyggelig stemning.
  • Bacon stegt til leverpostejsmaden eller æggekagen på pande eller i ovn dufter skønt og vækker appetitten.
  • Appelsiner eller mandariner der bliver skrællet ved bordet, eller hænger som pynt med nelliker i ved juletid, er gode til at holde sanserne igang i den kolde og mørke vintertid.

Vær opmærksom på, hvor der er dufte eller lyde, der måske ikke lige har noget med mad at gøre, men som stadig er værdifulde. Hjælp beboerne med at opdage dem:

  • Sæt blomster på bordet, der dufter dejligt.
  • Åben vinduet, når der bliver slået græs på plejecentrets plæne, så beboerne kan dufte det nyslåede græs.
  • Åben vinduet eller sæt jer ud på terrassen, når fuglene kvidrer og solen varmer kinderne i maj og juni.
  • Tal om, hvad I kan høre og mærker.

Væk appetitten

Sanserne spiller en stor rolle for appetitten. Læs hvad du ellers kan gøre for at vække appetitten.

Individuel tilsmagning

Hvordan hjælper du beboeren til at få den helt rigtige smagsoplevelse? Læs mere om individuel tilsmagning.