Mayonnaise til æg, makrel og rejer giver fedme til at smøre munden, så maden kommer lettere ned i maven. Husk at give citron til, så mayonnaisens fedme bliver balanceret.
De rå løg giver en god skarphed til rullepølsens fedme.
De ristede løg giver god knas til maden. Er remouladen for sød, serveres citronbåde til. Karsen er i den milde ende, lidt stærk, hvilket giver en rigtig god kombination.
Til pålægssalaterne som ofte er fede i smagen, er det en god idé at servere skiver/både af citron til. Citronsaften balancerer fedmen i pålægssalaterne, og giver friskhed med i købet.
De syltede grøntsager balancerer leverpostejens fedme og giver friskhed til rugbrødsmaden.
Den friskrevne peberrod er ikke ligeså stærk som peberroden fra bøtten eller posen. Peberrod serveres til pålægsmadder med fx oksebryst, pølser og tunge. Styrken fra peberrod får pålægsmaden til at smage af mere og er et godt modspil til kraftige smage fra intense pålægspølser.
Sennep er også stærkt og balancerer fx et stykke medisterpølse eller sylte som serveres til frokost.
Som lun frokostret kan du servere biksemad. Her giver Engelsk Sauce ekstra umamismag til retten. Det betyder, at smagen bliver kraftigere og mere fyldig. Derfor er det en god idé også at servere syltede rødbeder, græskar eller asier til, som balancerer retten.
Jo ældre man bliver, jo mindre kan man desværre smage maden.
Derfor er det en god idé at stille salt og peber på bordet, fordi både salt og peber får maden til at smage af mere.
Husk at nogle vil hellere have fint salt end knasende groft salt. Og mange peberkværne kan justeres således, at peberkornene ikke er for grove.
Pynt er både dekorativt og kan bidrage med vigtige smagsnuancer. Brug råvarer, når de er i sæson.
Forår og Sommer: Her er det oplagt at servere tomat, agurk og peberfrugt udskåret og serveret i skåle som pynt til håndmadderne. Alle tre grønsager tilføjer friskhed og sprødhed.
Efterår og Vinter: Her er det billigere at servere eksempelvis krammet kål, som er kål, der er fintsnittet og krammet med salt og sukker. Ønskes mere friskhed, dryppes enten citronsaft eller lidt eddike ned til kålen. Netop det syrlige element vil friske i munden og give mundvand, så maden lettere kommer ned i maven.
Ellers er der hjælp at hente i håndmadsguiden.
Savner du inspiration til frokosten, så se siden med frokostretter.