Måltidshåndbogen er et redskab til dig, der arbejder på et plejecenter i Danmark.
Måltidshåndbogen giver dig informationer om stort og småt, der knytter sig til mad, måltider, ernæring, bæredygtighed og hygiejne.
Målet med håndbogen er at give dig og dine kolleger inspiration og ny viden, der kan gøre hverdagen og de daglige måltider til endnu bedre oplevelser for de ældre på plejecentre i Danmark.
Du kan kigge rundt på siderne og lade dig inspirere, eller du kan bruge søgefunktionen øverst, hvis du søger noget konkret.
I indholdsfortegnelsen kan du få et overblik over alle sider i bogen.
Skal du og dine kolleger i gang med at bruge måltidshåndbogen og har brug for lidt træning, er der udarbejdet nogle cases, som I kan øve jer på. Se mere her.
Tag udgangspunkt i det, der vil virke hos jer. Pluk i ideerne, og del gerne jeres erfaringer med kolleger på de andre plejecentre.
Mad skal være en nydelse og måltidet en stjernestund, som er med til at give livskvalitet. Nogle gange er det de små justeringer, der gør en kæmpe forskel. Bring derfor gerne din indre måltidsiværksætter i spil, og brug hinanden på tværs af afdelinger og vagter.
Rigtig god læselyst!
Måltidshåndbogen blev oprindeligt udviklet i 2016 af og for Odense Kommunes Mad og Måltider.
Bogen skal ses som en guide og et inspirationsværktøj i forlængelse af det kompetenceløft, Odense kommunes plejepersonale har gennemgået i form af Måltids Certifikater og Iværksætteruddannelse.
Måltidshåndbogen støtter op om Sammen om bedre måltider, som er Odense Kommunes strategi på mad- og måltidsområdet.
Strategien handler om tilgangen til mad og måltider, om råvarer og rammer. Den er er formuleret som 6 fælles politiske værdier i korte og præcise statements:
1. Gør måltidet til en stjernestund
Måltidet giver livsglæde og kvalitet i hverdagen. Gode rammer skaber trivsel, tryghed og hyggelige stunder for den enkelte og fællesskabet.
2. Sæt gryden i kog
Lær at lave mad og lær det fra dig. Madlavning kan være et aktivt bindeled mellem kulturer og generationer og skabe både færdigheder, identitet og fællesskab.
3. Spis klogt og bliv klog
Maden laves med omtanke og afsæt i viden om god ernæring og giver gode betingelser for læring og livsudfoldelse.
4. Brug den fynske køkkenhave
Maden laves af friske råvarer af god kvalitet. De høstes lokalt og vælges med respekt for årstiderne. Dyrk det fynske og favn verden.
5. Nemt at vælge sundt
Lige og let adgang til god og sund mad er målet. Gode rammer og tilbud hjælper den enkelte til at vælge den gode og sunde mad. Viden og valg skal gå hånd i hånd.
6. Mærk på smagen
Mad der dufter godt, smager godt og ser lækkert ud, er med til at skabe nydelse. Mad kan vække alle sanser. Det kan give mod på at prøve noget nyt.Gitte
Gitte Breum – Chef Mad og Måltider – Odense Kommune – og en masse medarbejdere.
Udover Gittes dygtige hold af medarbejdere i Mad og Måltider i Odense, har følgende været med til at udarbejde måltidshåndbogen:
Caroline Boutrup Nielsen – fagjournalist og prof. bach. i ernæring og sundhed
Mail: Caroline.boutrup@live.dk, Tlf: 40768613
Helge Hundahl – webudvikling, design, og projektledelse actualweb.eu
Mail: helge@actualweb.eu Tlf: 23250134
Frank Høedt – illustrator, Brain And Circus
Mail: gladlillecowboy1@gmail.com Tlf.: 52342935
Carsten Lunding – kok
Mail: carstenlunding@godmail.dk Tlf.: 29261611
Claus Angelo – bager og smagsdanner
Mail: smagsdanner@gmail.com Tlf.: 24652279
Annie Hagel – journalist
Mail: hagel@mail.tele.dk Tlf.: 24622912
Mette Martinussen – kok og madkunstner
Mail: mette@mettemartinussen.dk Tlf.: 40811810
Lisbeth Vestergaard Jørgensen – projektkoordinator
Mail: lisbeth-vj@hotmail.com Tlf.: 25391171
Den første udgave af måltidshåndbogen var tilknyttet Odense Kommune, men nu er flere kommuner kommet med og har fået adgang til hver deres version af håndbogen. I dag er syv kommuner/interessentfællesskaber med, og der er plads til flere.
Læs mere her om, hvordan din kommune kan blive en del af Måltidshåndbogen.