Madpakker
Sådan laver du en god madpakke
Når du skal lave en madpakke, er madpakkehånden er en enkel og nem huskemodel for, hvad der skal i madpakken.
Madpakkehånden gør det nemt at planlægge madpakken, både når du skal købe ind, og når madpakken skal smøres.
Du kan bruge madpakkehånden uanset, om madpakken er til et barn eller en voksen, mand eller kvinde. Modellen er brugbar både til traditionelle og eksperimenterende madpakker og store og små pengepunge. Du skal blot huske på de fem fingre, som hver står for en madvaregruppe. Så er du sikker på at sammensætte en lækker, sund og varieret madpakke.
Madpakkehånden fem fingre består af:
- Brød – helst rugbrød eller fuldkornsbrød
- Grønt – gnavegrønt, salat eller pålæg
- Pålæg – kylling, kød, ost eller æg
- Fisk – mindst én slags fiskepålæg
- Frugt – det friske og søde
Indkøbslister er en god hjælp
Det er nemmere og mere overskueligt at lave en sund og varieret madpakke, når du planlægger madpakken allerede, når du køber ind.
Skriv ingredienserne til madpakken på en indkøbsliste, og lad gerne beboeren bidrage med flere ideer til indkøbslisten.
Indkøbslisten kan fx bestå af:
- 3 slags grønt, snackgrønt, salat og pålæg
- 1-2 slags brød, vælg brød med nøglehulsmærket eller fuldkornslogoet
- Mindst 3 slags frugt
- 1-2 slags kød, æg eller ost.
- Fisk, kig fx efter portionspakket fisk i supermarkedet
- Madpapir og folie
Rester fra andre måltider er gode i madpakken
Rester fra aftensmaden er tit lækre at få med i madpakken. Du kan eventuelt lave ekstra aftensmad, som du kan bruge til at komme i madpakken dagen efter. Lav fx lidt ekstra kylling eller frikadeller til madpakken eller en ekstra stor portion salat. Du kan fx bruge rester af:
- Kyllingelår
- Fiskefrikadeller
- Pizza
- Råkostsalat
- Madtærte
Indpakning
Har du nogensinde prøvet at pakke en madpakke op, som ikke var særlig lækker og indbydende? Det har de fleste. Det er ikke en appetitlig oplevelse.
Det er derfor en god idé at få pakket maden på den rigtige måde, så det bliver en god oplevelse af åbne madpakken. En god indpakning handler om, at maden ikke bliver blandet sammen, men kan ligge seperat og bevarer hver sin smag og konsistens.
Sørg for på afdelingen at have:
- Madkasser i forskellige størrelser, som du kan vælge imellem. Til rugbrødsmadder er det fx en god idé, at der er ruminddeling i kassen.
- Små bægre i forskellige størrelser, der fx kan rumme nødder, frugt, salat eller et par skiver rødbede.
- Folie og madpapir